Annons

Magnus Ehrenberg: Magnus Ehrenberg: Så kan Ystad och sydöstra Skåne bättra på tyskarnas bild av Sverige

I förra veckan meddelade Tyskland att man öppnar för resor till och från Sverige. Det betyder att svenskar nu kan resa in i Tyskland utan krav på karantän och att tyskar kan resa fritt till Sverige.
Magnus Ehrenberg
Gästkrönika • Publicerad 21 juli 2020
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Ystads Allehanda politiska etikett är liberal.
Magnus Ehrenberg
Magnus Ehrenberg

Det är såklart ett välkommet besked. Redan har tusentals bokat färjebiljetter mellan Sverige och Tyskland i sommar. Att Tyskland nu bedömer att situationen i Sverige är under så pass god kontroll är också positivt för relationen mellan länderna.

Som boende i Tyskland har det inte gått att undgå att Sverigebilden fått sig en törn den senaste tiden. Sverige har normalt sett ett väldigt gott anseende i Tyskland, både som ett trevligt resmål och som ett land med ordning och reda. Den svenska hanteringen av pandemin och inte minst bristen på politiskt ledarskap har gjort att många tyskar ställt frågor om vad som sker i Sverige och om det verkligen går att resa hit på ett tryggt sätt.

Annons

Den tyska hanteringen av pandemin har visat prov på tydlighet på en helt annan nivå. I Tyskland har det funnits ett politiskt ledarskap som på ett transparent sätt förklarat för medborgarna hur situationen bedöms och vilka åtgärder som därför vidtas. Det har inte varit tal om några luddiga rekommendationer utan snarare skarpa riktlinjer. Man har jobbat effektivt och framgångsrikt med smittspårning och testning. Delstaten Mecklenburg-Vorpommern i norra Tyskland rapporteras i skrivande stund vara coronafritt, såtillvida att inga nya fall har upptäckts. Det är en delstat som på många sätt påminner om Skåne. Här finns mycket att lära.

När det är nu är möjligt för tyskar att resa till Sverige och för svenskar att resa till Tyskland är det viktigt att ha med sig att det fortfarande är många tyskar som frågar sig om det verkligen är tryggt att resa till Sverige och som också är skeptiska till att ta emot svenskar. Det vilar därför ett stort ansvar på svenska myndigheter, privata aktörer och medborgare att fortsatt se till att smittspridningen går ner så att gränsen mellan Sverige och Tyskland inte återigen behöver stängas. Det vore olyckligt för oss som pendlar mellan länderna, men framförallt för besöksnäringen och i slutändan för relationen mellan länderna.

I Ystad och sydöstra Skåne kommer det framöver finnas ett stort behov att ha detta i åtanke. De flesta har säkert läst och hört om att Ystad efter sommaren får en ny färjelinje till Sassnitz. Det är såklart mycket positivt för Ystad hamn, för kommunen och för hela regionen. Det innebär fler besökare som kan bidra till att besöksnäringen i regionen klarar sig igenom den pågående krisen. För Ystad och hela sydöstra Skåne finns det nu ett behov av att hålla nog koll på det som sker i Tyskland och hur det talas om Sverige. När det framöver kommer fler tyska besökare hit är det viktigt att ha med sig att det finns en oro hos tyskarna för smittspridningen i Sverige. Om Ystad och hela regionen kan visa på att det går att resa till Skåne och Sverige på ett tryggt sätt, att vi är medvetna om situationens allvar och att vi gör allt vi kan för att minska smittspridningen, så finns det goda chanser att många tyskar kommer välja att semestra här framöver.

Inte bara kommer Ystad kunna erbjuda den snabbaste vägen mellan Sverige och Tyskland. Det kommer dessutom de kommande åren i Tyskland, som i många andra länder, vara fokus på semester i närområdet. Det finns därmed alla möjligheter för Ystad och Skåne att bli ett attraktivt resmål för tyskar under många år framöver, och för Ystad att bidra till att Sverige i tyskarnas ögon återigen anses vara ett land med ordning och reda.

Annons
Annons
Annons
Annons