Moderaten Schyman

Ledare Artikeln publicerades

Hösten 2016 förklarade Gudrun Schyman i Simrishamns kommunfullmäktige: ”Jag tror att de flesta tänker att vi ska betala skatt. Det finns de som inte betalar skatt och de röstar på moderaterna.”

Uttalandet fick förstås flera moderater att ilskna till och gav dessutom tillfälle att påminna om hur Gudrun Schyman en gång fällts för skattebrott. Nu har de synderna några år på nacken. Men Schyman har ju bättrat sin skattemoral. Eller?

Enligt Skatteverket ska Schyman nu betala 14 000 kronor i skattetillägg för avdrag hon inte har rätt till. Det hela gäller kostnader för en lägenhet i Malmö som Gudrun Schyman har nyttjat. Schyman ger sig dock inte direkt utan ska begära omprövning av beslutet. Så himla kul att betala skatt är det tydligen ändå inte.

Får man tro Fi-ledarens egen retorik är det så moderater tänker. Alltså är Gudrun Schyman moderat. Eller så är det så att när det väl gäller den egna plånboken är hjärtat inte lika rött som i talarstolen. Socialism handlar trots allt i första hand om att göra slut på andras pengar.