Annons

Ny botten nådd i valrörelsen

Sista veckan inför EU-valet spurtar SD med att peta en kandidat ur vars stulna telefon det kommer fram inspelningar som avslöjar stort alkoholintag och oönskat tafsande från toppnamnets sida.
Ledare • Publicerad 20 maj 2019 • Uppdaterad 21 maj 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Sverigedemokraternas EU-kandidat Peter Lundgren.
Sverigedemokraternas EU-kandidat Peter Lundgren.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Sverigedemokraternas Europaparlamentariker och förstanamn på listan i valet, Peter Lundgren, har tagit en kvinnlig partikamrat och vän på brösten inför andra kollegor på ett hotellrum. Allt under en kväll som ”blev en ganska blöt fest”, enligt Lundgrens egen beskrivning i SR.

Annons

I samtalet med Winberg hörs kvinnan säga att hon fick panik och Winberg förklarar att hon ångrar att hon inte ingrep. Expressen uppdaterade senare sin rapportering med nya uppgifter ur inspelningen, bland annat säger kvinnan: ”Han höll ju fast mig. Behån var i vägen så jag kom inte loss med överkroppen heller. Han hade ju händer där ju.” Av citaten är det svårt att dra någon annan slutsats än att det hela skett mot kvinnans vilja, inför en grupp av människor.

Kvinnan har däremot via Sverigedemokraterna uttalat: ”Vid det här tillfället gjorde Peter en misstolkning och gick för långt. Jag sa ifrån och han slutade. Vi har diskuterat hela händelsen, där han har bett om ursäkt och vi har gått vidare. Vi har fortfarande en bra relation där vi bland annat har rest ihop med våra respektive och setts vid andra tillfällen. För mig är detta redan utagerat sedan tidigare.”

Kvinnan säger också, i motsats till Winberg, att hon inte känner till att hon blivit inspelad (DN). Expressen hade dock inte med den raden i sin publicering av uttalandet. Kristina Winberg skriver på Facebook. ”Det stämmer att jag spelade in ett samtal med en kvinna efter att hon utsatts för ett övergrepp. Hon har självklart tagit del av inspelningen i efterhand och då har vi pratat om att hon önskat gå vidare med händelsen men inte vågat.”

Om Expressen utan kvinnans medgivande använt inspelningen är det diskutabelt ur pressetisk synvinkel. Det är trots allt kvinnan som är den utsatta och den som i första hand bör avgöra hur det ska hanteras. Expressen kan förstås ha en överenskommelse med kvinnan som vi inte känner till, men hennes uttalande – om man utgår från att det inte skett under någon annan form av press – tyder inte på det. Men historien med den stulna telefonen gör att enbart Expressen kan veta vilken den egentliga källan är.

Peter Lundgren hade efter nästan fem år i Bryssel etablerat sig som ett för SD starkt namn, med egen dragningskraft. Få hade gissat det vid valet för fem år sedan. Det kan förvisso tyckas folkligt att ta sig en bläcka, en blöt fest och dåligt beteende känner många igen sig i. Det gör säkert att Peter Lundgren kan behålla en stor del av sina väljare. Men folkvalda politiker på den här nivån är i princip alltid offentliga personer, med särskilt stort ansvar. De kan utsättas för olika typer av utpressningssituationer vilket ökar riskerna med ”blöta” tillställningar och fördunklat omdöme. Om inte annat kan man säga att Peter Lundgren just har gjort den erfarenheten. För allmänheten återstår frågan om stort alkoholintag kan göra att han hamnar i nya problematiska situationer.

Partiledaren Jimmie Åkesson hävdar att petningen av Kristina Winberg saknar koppling att Winberg slagit larm om Lundgrens beteende. Åkesson har dessutom har gått ut hårt med att partiet har rätt version av vad som hänt på hotellrummet och att det hela är utrett: ”Det finns ingen förövare här. Vi har fäst 100 procent vikt vid vad den berörda kvinnan har sagt. Det har varit helt avgörande för hur vi har hanterat den här situationen.” Men om de av Expressen återgivna citaten är korrekta finns det anledning att fundera över om Åkesson, i sin upprördhet över Expressens val av publiceringstidpunkt, har dragit rätt slutsatser om vad som har föregått och om han inser vilka krav en partiledning bör ställa på sina företrädare på toppnivå.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons