Odlad köttbluff

Ledare Artikeln publicerades

Laboratorieodlad hamburgare. Låter det äckligt? Det är det.

Nederländerna, landet med de smaklösa tomaterna, ska nu frälsa oss med laboratoriekött. Ett gäng holländska forskare får uppmärksamhet genom att hävda att de kan odla kött och därmed rädda miljön.

Stamcellsodlingar har många fördelar. Odlingar av vävnader kan rädda människor till ett bättre liv. Men sidospåret att odla köttfärs är snarare ett snedspår. Tyvärr ställer de stora medierna inga kritiska frågor. Vi får veta att miljön och samvetet kan räddas av det odlade köttet. Att forskarna hittills bara lyckats göra en usel, ofärdig och exceptionellt dyr kopia av naturen, bryr sig ingen om.

I Magasinet Filter(nr 21, 2011) kompliceras däremot bilden. Julie Gold, en av de främsta forskarna på området, förklarar där att odling av konstgjort kött är oerhört energikrävande. ”Moder natur är mycket effektivare”, konstaterar hon.

Laboratorieodling är inte svaret på köttfrågan. Det är glada kor och grisar.