Ledare

Övning för demokrati

Ledare Artikeln publicerades
Skytt och laddare vid Robot 70 försvarar Gotland.
Foto:Foto: Marcus Åhlén/Försvarsmakten
Skytt och laddare vid Robot 70 försvarar Gotland.

På måndag startar den största svenska försvarsövningen sedan 1993. Det är en skandal – att den har dröjt så länge.

Överbefälhavare Mikael Bydén konstaterar i en ledare i försvarsmaktens personaltidning Forum: ”Vi har att förhålla oss till ett mycket tydligt inriktningsbeslut om ökad operativ förmåga, vi ska öva krigsförband, utveckla totalförsvaret och fördjupa internationella samarbeten.”

Det internationella samarbetet märks i försvarsövningen Aurora där USA och Frankrike deltar. I övningen medverkar också våra grannar Danmark, Norge, Finland, Estland, Lettland och Litauen. Stabila demokratier ställer upp solidariskt för att försvara sina grannländers suveränitet mot en alltmer aggressiv och militärt upprustad granne.

Som försvarsminister Peter Hultqvist och ÖB Micael Bydén uttryckte det i DN 16/5: ”Ytterst handlar det om att ett angrepp på Sverige medför orimliga kostnader för en angripare och därmed har en stabiliserande effekt på säkerhetsläget. Aurora 17 är därför en viktig säkerhetspolitisk signal.”

Det sista blir inte minst tydligt med den omfattande angreppsövningen Zapad ”Väst” som Ryssland valt att lägga samtidigt med Aurora. Zapad är en återkommande rysk militär kraftuppvisning. 2009 simulerade Zapad 2009 ett kärnvapenangrepp på Warszawa och 2013 en annektering av Baltikum. I mars 2014 var för övrigt Rysslands annektering av Krim fullbordad, men då handlade det inte om någon övning.

Tidigare under 2013 höll Ryssland en luftstridsövning, Ladoga. I den ingick, enligt Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, en simulerad kärnvapenattack mot Sverige, känd som ”Ryska påsken”.

Som en påminnelse om gamla tider dyker också den så kallade fredsrörelsen upp i samband med Aurora. I Göteborg samlas den 16 september allehanda revolutionära kommunister med vänsterpartister och det så kallade antimilitäriska nätverket Ofog. Ofog är ökända för att under Pride i Stockholm ha stört de militärer som deltog i paraden. Bland annat med skyltar som ”Här går jag och försvarar mina mänskliga rättigheter medan mitt jobb handlar om att kränka andras mänskliga rättigheter” (SvD 7/8) En bisarr anklagelse mot dem som har till yrke att försvara landets självständighet och de friheter som aktivisterna i Ofog tar för givna.

I Stoppa Aurora ingår också Sveriges Fredsråd, bestående av vänsterorganisationer som Svensk-Kubanska föreningen. Linnea Hylén, internationell sekreterare i Centerns ungdomsförbund och student vid Försvarshögskolan, noterade på Twitter att Sveriges Fredsråd har bjudit in den ryske militärprofessorn Vladimir Kozin till föredrag. Kozin är en pr-man för Moskvas världsbild där det är väst som ökar spänningen och tvingar Ryssland till upprustning.

Kålsuparteorin har tagit sig ända in i riksdagen. Vänsterpartiets försvarspolitiske talesman, Stig Henriksson, vänder sig emot att Aurora ställer upp realistiska hot: ”Land A – vars gränser råkar sammanfalla med Rysslands – gör en överraskningsattack mot Sverige. Då möter de inte bara svenska soldater utan även soldater från ett antal Natoländer. Det mer än antyder att Sverige kan ha stationerad trupp på vårt eget territorium redan i fredstid.” (DN 8/9)

Partiledaren Jonas Sjöstedt ansluter sig och likställer Aurora med Rysslands och Vitrysslands Zapad när han twittrar: ”Jätteövningar som ryska Zapad och Aurora, provokationer och upprustning ökar spänningen. Vi behöver demokrati, nedrustning och avspänning.”

Vänsterpartiets förnekar sig inte. Man vill inte se det verkliga hotet och ursäktar Moskva. Gudrun Schymans socialistiska avknoppning, Feministiskt initiativ, ansluter sig till den bilden. Det är märkligt nog samma ursäktande och fjäskande för Ryssland och Putin som de partier SD samarbetar med i EU ägnar sig åt. Återigen förenar sig ytterkanterna.

På måndag vaknar vi i en demokrati. Då är det dags att skänka en tanke till de soldater som övar för att bevara den.