Ledare

Polis krävs även i småstäderna

Ledare Artikeln publicerades
Det brinner bilar i Ystad.
Foto:Carl Johan Engvall
Det brinner bilar i Ystad.

Brottsligheten utanför Malmö är också verklig. Risken finns att den inte tas på samma allvar när allt fokus riktas mot ett håll.

Grov brottslighet är något som gärna förknippas med storstaden och dess utanförskapsområden. Men även i småstäderna är brottsligheten ett problem.

För de bilägare som natten mot torsdagen drabbades av bilbränderna i Ystad är ordet problem förstås en underdrift. Efter ett större antal tidigare fall av vandalism mot bilar finns oron att bilbränder ska bli ett växande problem i Ystad. Om brotten har något samband går inte att säga, men klart är att det är viktigt att polisen har de resurser som krävs för att åtminstone kunna dra hyfsat säkra slutsatser om vad som ligger bakom bilbränderna. Lokala enstaka förmågor, ett större gäng eller utombys gärningsmän?

Allvarlig brottslighet är inget Malmöfenomen. Dödsfallen i Skivarp utreds som mord. (Uppdatering, senare konstaterat som olyckshändelse) Skurups kommunalråd Pierre Esbjörnsson (S) har meddelat sin avgång sedan han utsatts för ett bilbrandsattentat precis vid hemmet, med misstänkt politiskt motiv. I Trelleborg sköts en anställd i en butik vid ett rån i december och någon vecka tidigare avlossades skott i en föreningslokal. Det senare föranledde en större polisrazzia mot flera kulturföreningar med misstanke om att det i själva verket bedrevs svartklubbar med spritförsäljning och prostitution.

Och även utanför Wallanderböckerna vet Ystad och Österlen hur enstaka grova brottslingar kan hålla en hel bygd i skräck.

Till det kommer den kategori som emellanåt kallas vardagsbrott: vandalism mot egendom, inbrott och misshandel.

En väl fungerande polis med god lokalkännedom är avgörande för ett bra brottsförebyggande arbete och för att öka sannolikheten att lösa brott. Det är en förutsättning för att hålla koll på de personer som rör sig i kriminella miljöer eller befinner sig i riskzonen för att hamna där.

Även om polisen inte lyckas leda i bevis att någon viss person är skyldig har en välförankrad lokal polis möjlighet att lägga ett pussel som ger dem förståelse för hur saker och ting hänger ihop och vilka personer som bör hållas under uppsikt mer än andra.

Polisens koncentration till morden i Malmö tar kraft från polisen i småstäderna. Det är illa om det förebyggande arbetet och den utredande verksamheten av brott får stå tillbaka, vilket polisledningen i söder har varnat för.

Mordvågen i Malmö är extremt allvarlig. Tyvärr har polisens förhoppningar om att den ska upphöra ännu inte infriats. Så länge den pågår kommer än mer resurser att krävas.

När ministrar och politiker av alla slag överträffar varandra i att utlova insatser mot brottsligheten i Malmö är det risk för att mindre brottsutsatta områden glöms bort.

Tyvärr kan det öppna nya möjligheter för kriminella och blivande brottslingar. Och det gör att kommuner i allt högre grad på egen hand får försöka höja säkerheten på flera platser genom att anlita dyra bevakningsbolag.