Annons

Regeringens häxjakt mot privata vårdföretag är farlig för patienterna

Cirka 70 av de 100 mest populära vårdcentralerna drivs privat, och ändå är det dessa som de rödgröna vill kontrollera mer. Men politik som styrs mer av ideologi än vad som funkar kan slå hårt mot dem som behöver vård. Vi patienter borde reagera mot Shekarabis snedsyn.
Ledare • Publicerad 21 mars 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt (V) håller pressträff om sitt lagförslag för att begränsa vinster i skolan och i omsorgen. Också ett försök att försvåra för välfärdsföretagen.
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt (V) håller pressträff om sitt lagförslag för att begränsa vinster i skolan och i omsorgen. Också ett försök att försvåra för välfärdsföretagen.Foto: Anders Wiklund/TT

Det är positivt att granska verksamheter som drivs med skattepengar. Självklart ska vi sjuka och svaga vara säkra på att de är att lita på.

Men när regeringen på onsdagen berättade att välfärdsföretagen ska granskas ytterligare kan man inte annat än undra om inte pekfingret och förstoringsglaset främst borde riktas till de politikerstyrda organisationerna?

Annons

Enligt SKL:s patientenkät är människor mest nöjda med de privat drivna vårdcentralerna. När över 12 000 skåningar fick svara på frågor och ranka var de mest nöjda med de privata; av de 20 som placerats i toppen av undersökningen var 15 privatägda – Tryggakliniken i Bromölla hamnade åter i topp. Så ser det ut i hela landet. Hela 70 av 100 mest populära vårdcentralerna är privata, enligt Vårdföretagarnas preliminära siffror som presenteras i nästa vecka.

Men regeringen ser uppenbarligen rött inför allt som inte hanteras av politiker, så nu ska ägare och ledning för välfärdsföretag och organisationer lämplighetsprövas (21/3).

”Det finns ett behov av att säkra samhällets krav på att de som äger och driver företag inom skola, vård och omsorg har ett långsiktigt och seriöst engagemang och bedriver en god och högkvalitativ verksamhet”, kommenterade civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Men hur är det med ledningen för de offentligt drivna? Enligt Vårdföretagarna visade 19 av 21 landsting underskott i de egna vårdcentralerna under 2016. Samma år gick sju av tio offentligt drivna vårdcentraler i Skåne med totalt 100 miljoner i underskott och det är inga tillfälliga bakslag, utan många har gått i förlust i flera år.

”Hur kan Socialdemokraterna undgå att kritisera offentligt ägda och drivna vårdcentraler som inte når budget och slösar med skattebetalarnas pengar”, undrade Warda Fatih (C) från Malmö i en debattartikel nyligen (Kvällsposten 24/2). Jag ställer samma fråga.

De privata kan inte gå till politikerna och be om mer om budgeten blöder, så de kan uppenbarligen leverera bättre för mindre pengar. Det finns alltså mycket att lära av dem, så Shekarabi borde ställa högre krav på de offentliga i stället och lämplighetspröva landstingspolitiker och chefer. Kanske borde han skicka ut de politikerdrivna cheferna på studiebesök till Tryggakliniken.

Men han fortsätter i stället att vara misstänksam mot företagen. ”Det kommer att ställas högre krav än idag på enskilda som vill starta upp exempelvis en skola eller ett äldreboende och tillsynsmyndigheterna får fler verktyg att avvisa oseriösa aktörer från välfärdssystemet”.

Självklart ska oseriösa aktörer ut omedelbart, men privata företag har tillfört oerhört mycket värde till svenskar runtom i landet. De borde de få ett tack för.

Patienterna trivs sämre med de offentliga som verkligen borde rycka upp sig, men patienternas väl och ve tycks inte vara första prioritet för de ledande politikerna, vilket är trist.

Läs mer

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons