Annons

Åsa Fahlén: Replik: ”Birgersson är vinstneurotisk”

Lärarnas Riksförbund är partipolitiskt oberoende. Vi för alltid våra medlemmars talan och har våra egna förslag på hur svensk skola kan bli bättre. Däremot går vi ibland ut tillsammans med företrädare för såväl alliansen som de rödgröna när frågorna är de rätta.
Åsa Fahlén
Replik • Publicerad 20 juni 2018
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

När Ystads och Trelleborgs Allehandas Petter Birgerson (Birgersson, reds anm) i sitt inlägg ”Lärarfack i fel sällskap” reagerar på att Lärarnas Riksförbund gått ut med gymnasieministern i ett utspel om att skolans antagningssystem måste reformeras, så visar han sig höra till en ”vinstneurotisk” skara. Det är synd.

När vi däremot tidigare i vår hade en gemensam artikel med Liberalernas Jan Björklund hörde vi inget från Ystads/Trelleborgs Allehanda (oberoende liberal). 

Svensk skoldebatt tycks ha en hel del vinstneurotiker, alltså debattörer som ser varje försök att justera marknadsmekanismernas negativa effekter och begränsa rätten till vinstuttag i aktiebolag verksamma i det offentliga skolsystemet, som en styggelse. Samma effekt får varje förslag att justera skolvalet så att det blir mer tillgängligt och transparent.

Annons

Lärarnas Riksförbunds uppgift är att företräda våra medlemmar och driva de beslut som vår kongress fattar. Vid den senaste kongressen beslutades att vi ska värna skolvalet, men samtidigt slog vi fast att de som vill investera pengar för att göra vinst, de bör uteslutas från skolverksamheten och det tycker jag är fullständigt rimligt.

Nyligen röstade den borgerliga alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna ner ett förslag till vinstbegränsningar som de rödgröna partierna lagt fram för riksdagen. Det borde ligga i både väljarnas och partiernas intresse att medborgarnas skattepengar används på bästa möjliga sätt, det vill säga att medel avsedda för skolan också ska gå till just skolan.
Vi har låtit undersökningsföretaget Exquiro ställa skolpolitiska frågor till 2 500 väljare. 
Det visar sig att inom väljarkåren generellt är sju av tio emot vinstuttag för friskolor. Hälften (50 procent) av de moderata sympatisörerna anser att dagens system med fritt vinstuttag för aktiebolag som bedriver skola är fel. Bland exempelvis Centerpartiets väljare är motsvarande siffra 57 procent.

Viktigt att notera är att alliansväljarna – till skillnad från partiledningarna – inte ser valfrihet och vinstuttag som två ting som förutsätter varandra. 

Vi behöver fler lyssnande och fördomsfria röster som vill skolan väl. Om Petter Birgersson kan släppa den ideologiska hörnflaggan så är han välkommen in i matchen för en kunskapsskola för alla.

Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas Riksförbund

Svar direkt:

Ordet ”vinstneurotisk” var nytt för mig. Att ni som fackförbund inom Saco ger mig epitet av det slaget är amatörmässigt och pinsamt. Det understryker också min misstanke om att Lärarnas Riksförbund inte har förstått innebörden av det förslag som låg i riksdagen, men som majoriteten röstade emot. Det avsåg inte ”vinstuttag” som Åsa Fahlén fortfarande tycks tro, utan förbjöd i praktiken överskott i bolagen. Joachim Landström, universitetslektor i företagsekonomi och anlitad som expert i Reepaluutredningen, förklarade i Dagens industri 25/1 att ”Skolor skulle läggas ned i massiv omfattning, kommuner skulle på kort tid få upp till 340 000 fler elever att undervisa och elevernas kunskapsinhämtning skulle menligt drabbas.

LR och Åsa Fahlén har uppenbarligen inte heller läst ledarsidans texter om att friskole- och näringslivsorganisationerna bör medverka till att finna former för hur kvalitet och ekonomi ska regleras.

Ystads Allehandas och Trelleborgs Allehandas etikett är ”Liberal”. Etiketten ”Oberoende Liberal” är mest en tautologi som vi överlåter till andra nervösare publikationer.

Petter Birgersson,

Politisk redaktör, Ystads Allehanda och Trelleborgs Allehanda

Annons

Annons
Annons
Annons
Annons