S-märkta rökridåer om privat vård

Ledare Artikeln publicerades
Civiliminster Aradalan Shekarabi.
Foto: Emma Lawesson
Civiliminster Aradalan Shekarabi.

Den röda tråden var mycket röd när finansminister Magdalena Andersson, civilminister Ardalan Shekarabi och socialminister Annika Strandhäll (alla S) presenterade sex vårdförslag på tisdagen (14/8).

Utöver att säga nej till försäljningar av akutsjukhus – Gud förbjude att fler sjukhus skulle bli lika framgångsrika som Stockholmsexemplet S:t Göran – och tidigare kända förslag om vinsttak vill Socialdemokraterna införa “ett förbud mot att köpa sig före i kön i offentligt finansierad vård”. Formuleringen syftar på de privata sjukvårdsförsäkringar som enskilda såväl som arbetsgivare kan teckna. Den som har en sådan och blir sjuk kan genom sitt försäkringsbolag få snabbare vård hos en privat vårdgivare.

Det låter väl bra, att Socialdemokraterna ska sätta stopp för gräddfiler i den gemensamt betalda sjukvården? Javisst, om det inte var för den lilla detaljen att det inte finns några sådana.

Privata vårdgivare som har avtal med ett landsting har i uppdrag att leverera den vård som landstinget betalar för, varken mer eller mindre. Att kapaciteten som finns över hos de privata vårdgivarna kan utnyttjas av privata försäkringstagare påverkar inte den offentliga vården, eftersom landstingen inte är beredda att betala för att mer vård ska produceras.

Socialdemokraternas förslag är alltså signalpolitik och rökridåer av det värsta slaget. Genom att låtsas att det finns gräddfiler i sjukvården kan man fortsätta att hetsa mot privata vårdgivare och vinster i välfärden, och slippa prata om misslyckandet som de lavinartat växande vårdköerna utgör.

Det ironiska är förstås att det är just vårdköerna som skapat efterfrågan på privata sjukvårdsförsäkringar. År 2000 var bara runt 100 000 försäkrade. I takt med att både enskilda och arbetsgivare slutat lita på det offentligas förmåga att ge vård i tid har siffran stigit till över 600 000.

Det är alltså så många som inte kommer att belasta den offentliga sjukvården om de blir sjuka, och som dessutom betalar dubbelt för sin vård när de blir det. Men de privata sjukvårdsförsäkringarna bidrar dessutom enligt en studie av ekonomiprofessorn Mårten Palme till lägre sjukfrånvaro och minskade kostnader för sjukpenning.

Ändå fortsätter regeringen sitt krig, både mot privata sjukvårdsförsäkringar och mot privata vårdgivare. I somras infördes förmånsbeskattning för sjukvårdsförsäkringar som betalas av arbetsgivaren.

Det är oseriös och dålig politik. I och för sig helt i enlighet med regeringens övriga prestationer inom vården.