Annons

S och C manifesterade samarbete i Ystad

Socialdemokraterna och Centerpartiet i Ystad tycks hålla ihop väl. Har resterna av Alliansen någon chans att ta över styret?
Ledare • Publicerad 16 augusti 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Näst sista fullmäktige för mandatperioden.
Näst sista fullmäktige för mandatperioden.Foto: Sprisse Nilsson

Val stundar även för Ystads kommunfullmäktige. Augustimötet – det sista före valet och det näst sista innan ett nytt fullmäktige samlas i oktober – avhandlade en budgetdebatt och en allmänpolitisk debatt. Styret med Socialdemokraterna och Centerns vann, som väntat, med sitt budgetförslag för 2019. Återstår att se om budgeten kan antas även av det kommande nya fullmäktige, enligt kommunallagen ska ett nyvalt fullmäktige senast i november klubba budgeten för nästkommande år.

Allianspartierna är splittrade sedan Centerpartiet valde att under mandatperioden gå i koalition med Socialdemokraterna. Moderaterna och Kristina Bendz lämnades att samla resterna av Alliansen med Liberalerna och fullmäktiges småttingar, Kristdemokraterna. Denna trio har arbetat med egna budgetalternativ, men utan Centern på sin sida får restalliansen svårt att överta styret av Ystad kommande mandatperiod. Och om Socialdemokraterna och Miljöpartiet har svårt att dölja sina samarbetssvårigheter i Rosenbad, så yttrar sig inte särskilt många svårigheter sig mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet i Ystad. Ända in på budgetmållinjen har duon hållit ihop.

Annons

Eftersom det saknas lokala opinionsmätningar är de sydostskånska opinionsvindarna svårare att bedöma än dem på riksplanet. Spännande blir om Centerpartiet får någon lokal dom efter sitt samstyre med S, och blir Centern i så fall premierade eller straffade för detta val av sida? Ett fortsatt S+C-styre förutsätter dessutom att Kent Mårtenssons popularitet i Ystad håller emot ett förväntat socialdemokratiskt tapp på riksplanet. Frågan finns förstås hur länge Mårtensson kan tänka sig att sitta kvar – ska han vid omval till kommunstyrelsens ordförande mitt i mandatperioden lämna över till okänd efterträdare? Påverkar det väljarna?

SD har inte nått samma höjder i Ystad som i grannkommunerna Tomelilla och Skurup, men efter valet kan ett större SD göra det svårt för de andra att få ihop ett lika starkt mandatmässigt styre som S+C har haft de senaste fyra åren. Ystad kan på det viset komma att likna grannkommunerna i högre grad. Oavsett vem som ska styra står det klart – inte minst för den som följer fullmäktigedebatterna – att Ystads låneskuld och framtida investeringsplaner kommer att prägla de kommande åren. Dessa avgörande frågor borde egentligen locka fler åhörare till fullmäktigesalen – eller åtminstone till webbsändningen på kommunens hemsida.

Det är lätt att klaga på politikernas beslut eller oförmåga till beslut. Men säg den som kan trycka på en voteringsknapp för en miljardinvestering utan att darra det minsta på manschetten?

Kommunfullmäktiges ordförande Kaj Jönsson (S) hör dock till dem som inte är särskilt nervös inför hamninvesteringen, stark förespråkare som han är. Kaj Jönsson deklarerade att detta var hans sista ordförande i en budgetdebatt, och Ystads fullmäktige har alltså att vänta en ny ordförande kommande mandatperiod. Återstår att se om efterföljaren med lika barsk stämma kommer att kräva rättning i leden när vederbörande upplever att fullmäktigeledamöterna tar sig för stora friheter i talarstolen.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons