SD-ledningen lär fira domen mot Ekeroth

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Anders Wiklund/TT

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) dömdes i onsdags av Stockholms tingsrätt för ringa misshandel till dagsböter. Att peta honom blir ett sätt att putsa fasaden.

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) dömdes på onsdagen (28/6) av Stockholms tingsrätt för ringa misshandel. En felaktig dom som kommer överklagas, var Ekeroths egen kommentar.

Förutsättningarna att få prövningstillstånd i hovrätten är relativt små, enligt rättsexperten och före detta åklagaren Sven-Erik Alhem. Det är tveksamt om fallets omständigheter är så pass unika att prövningstillstånd ges, men juridiskt sett är saken ännu inte avgjord.

Efter att domen meddelats sade SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, att om den vinner laga kraft kan Ekeroth inte företräda partiet ”på någon nivå”. Beskedet är rätt och riktigt. Medborgare och väljare har rätt att förvänta sig att folkvalda företrädare, oavsett parti, inte begår brott.

Man skulle dock kunna drista sig att påstå att SD-ledningen rentav hoppats på en fällande dom.

Ekeroth har länge varit en figur som brutit partileden. Hittills har hans starka band till partitoppen och kärnväljare hållit honom kvar på banan. Men i våras sade partiledare Jimmie Åkesson att Ekeroth skadat partiets anseende (Ekot 3/2). Ihop med Karlssons nyfunna tydlighet förstås att ett växande SD intensifierar arbetet med att putsa partiets fasad.

Det är symboliskt att Patrick Reslow, ex-moderaten som i maj lämnade M för SD, nu ser ut att vara på väg att ta över Ekeroths plats i justitieutskottet. Det är en rockad SD-ledningen skulle vara tillfreds med. En obefläckad nästintill okänd före detta moderat riksdagsledamot gör sig bättre i justitieutskottet än en misshandelsdömd och skandalomsusad Ekeroth.

Domen mot Ekeroth borgar alltså för en större förändring av SD. Nu finns chans att konsolidera makt och statuera exempel, vilket är viktigt för det långsiktiga arbetet med partiets varumärke. En mindre spretig partitopp kan ägna mer tid åt politikutveckling, samtidigt som potentiella avvikare – även nära ledarkvartetten – inte längre kan räkna med silkesvantar. SD kan helt enkelt bli ett mer väloljat maskineri som kan ånga på i högre fart.

Ju färre dikeskörningar ett parti gör, desto mer trovärdighet får berättelsen om hur ansvarsfullt man kan styra landet. Det ligger i farans riktning att SD går stärkta ur denna skandal.

Gustav Juntti