Ledare

Skånsk Allians håller

Ledare Artikeln publicerades
Skånska Alliansen står emot  skatten.
Foto:Region skåne
Skånska Alliansen står emot skatten.

I riksdagen lägger fyra Allianspartier olika budgetförslag – som inte kommer att vinna. I Skåne håller Alliansen däremot ihop för att hålla skatten nere.

Fyra partier har en allians. Eller nästan. När de visar fram sina budgetförslag inför riksdagen är visserligen de tre inledande kapitlen gemensamma. Grundreceptet är hämtat från samma kokbok. Sedan kryddar partierna med egna förslag. Det ger förstås en del medieutrymme. Men för de vanliga väljarna är de många oppositionsbudgetarna ointressanta. Budgeterna har ju konstruerats för att inte vinna i riksdagen.

När riksdagen röstar ställs i varje röstomgång två budgetar emot varandra, man börjar med de minsta partiernas förslag, i en slags utslagning. I normalfallet lägger ledamoten sedan ner rösten när det egna partiets budget har fallit. Man röstar inte på det näst bästa.

Det finns dock ett parti som gör så, Sverigedemokraterna. Hösten 2014 är väl känt när SD röstade på Alliansbudgeten, men också 2016 röstade SD:s ledamöter först på sitt eget förslag när det ställdes mot Moderaternas. När Moderaternas förslag sedan ställdes mot den rödgröna regeringens röstade SD-ledamöterna på Moderaternas budget. Allianspartierna lade däremot ner sina röster, trots att de rimligen föredrar Moderaternas budget framför regeringens.

Det är en rätt knepig demokratisk ordning. Alla som har hållit i en omröstning i hemmet kan fundera över det där. Ta en storfamilj med åtta medlemmar. Tre vill åka till Grönland på semester. Fyra vill åka till Kanarieöarna, men är splittrade mellan Teneriffa, Gran Canaria, Lanzarote och Fuerteventura. En vill åka till Moskva.

I riksdagen kommer det att sluta med att resan går till Grönland. Till och med om Moskvaförespråkaren föredrar någon Kanarieö framför Grönland.

Hösten 2018 är det ändå rätt att Alliansen inte fäller regeringen, med ett år kvar till valet skulle det mest se löjligt ut. Däremot bör strategin efter nästa val vara klar – Alliansen är ett paket och förhandlar utifrån den position väljarna har gett den.

I Skåne har Alliansen hållit ihop på ett annat sätt. Det gör också att en skattehöjning i Region Skåne ser ut att utebli även nästa år. S och MP vill höja med 23 öre och V ska som vanligt vara värst med 80 öre. SD gick däremot i regionstyrelsen på Alliansens linje och därmed rörs inte skatten. Ökade skatteintäkter gör att det inte är orimligt med att skattesatsen hålls stilla och i regionen finns det sidoverksamheter utanför kärnan som kan bantas eller tas bort.

Onödigt skatteuttag är denna tidning alltid emot, det skadar både individernas ekonomiska frihet och välfärden i stort. Men även Allianspartierna måste vara uppmärksamma på att regionen klarar av sina åtaganden så att en lägre skattesats i dag inte ger en mer drastiskt höjning i morgon. Stockholms landsting gjorde en gång det misstaget.

Då kan det i slutänden bli ännu dyrare för skattebetalarna.