Annons

Slaveri i skogen

YA anser: En skogsentreprenör lurade kamerunier till skogsarbete utan lön. SCA och Holmen bör ta sitt ansvar.De fick kontrakt på skogsarbete och kollektivavtalsenliga löner.
Ledare • Publicerad 25 januari 2013
SCA och Jan Johansson måste titta i etikboken.
SCA och Jan Johansson måste titta i etikboken.Foto: David Magnusson / SvD / SCANPIX

Men när männen från Kamerun väl utfört sitt hårda arbete i skogarna i Västerbotten fick de inte den utlovade lönen. Uppdrag Granskning (23/1) visade hur en liten skogsentreprenör, Skogsnicke, utnyttjade sina anställda hårt. De som betalade Skogsnicke för att utföra planteringarna, skogsägarna SCA och Holmen, medverkar inte till att åtgärda skadan.

Kontraktet på 18 500 kronor i månaden och 6 000 kronor i traktamente, som facket och Migrationsverket godkände, verkade bli en bra affär. Trots stora utlägg för resa och flera månader borta från familjen i Kamerun, skulle arbetet i Sverige ge stor vinst. Flera lånade 25 000 kronor för att ta sig till Sverige. Skogsnicke krävde dessutom betalt för att erbjuda jobbet.

Annons

Väl på plats ändrade arbetsgivaren Skogsnicke villkoren drastiskt. Ingen fast lön, inget traktamente utan en liten låg ackordsersättning, några öre per planta. Det överenskomna, lagliga avtalet bröts. Förhållandena för tanken till forna tiders slaveri eller som facket GS avtalssekreterare Tommy Andersson säger ”människohandel”. Till saken hör att från den lilla lön som utbetalades, drogs fackavgift, men den stannade hos arbetsgivaren. Företagets ägare skickade dessutom extremt hotfulla mejl, som handlade om att han skulle förstöra deras hus i Kamerun. Familjen tog hotet på allvar och lämnade huset.

Möjligheten för människor att åka till Sverige för att utföra arbete är viktig. Ofta handlar det om jobb som det saknas svensk arbetskraft till. I grunden är därför den lagstiftning som underlättar för arbetskraftsinvandring bra. Den öppnar för att fler under kontrollerade former och villkor kan komma till Sverige för att arbeta. Att ha godkända papper och rätt till kollektivavtal ger en helt annan ställning än att befinna sig i landet utan tillstånd. Men när arbetsgivare lurar både myndigheter och de människor de anställer är det olagligt och oanständigt. Den typen av bedragare bör rättsstaten snabbt agera mot. Skogsnickes ägare är nu under utredning.

I det aktuella fallet har de stora skogsbolagen Holmen och SCA anlitat Skogsnicke som underleverantör. SCA:s vd Jan Johansson kunde igår stolt presentera sin koncerns vinst för 2012. Den ökade med nästan en miljard och landade på 7,3 miljarder kronor före skatt. I anständighetens namn bör skogskoncernerna se till att ge de utnyttjade människorna den lön och det traktamente de har rätt till, internt utreda rutinerna för vilka underleverantörer de anlitar och hjälpa de drabbade människorna att få rättslig uppgörelse.

Petter Birgersson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons