Annons

Sluta okynnesanmäla småsaker!

Det verkar gå en ny trend i Sverige. Folk har börjat anmäla hejvilt. Men använder man statens resurser för sin egen aktivism, tar man också gemensamma resurser från de som kan behöva dem mer.
Publicerad 18 juli 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Det finns brottsoffer som är i större behov av offentlighetens resurser än den bedjande Bromöllakvinnan.
Det finns brottsoffer som är i större behov av offentlighetens resurser än den bedjande Bromöllakvinnan.Foto: Casper Hedberg / TT

Nyligen anmälde en kvinna i Bromölla sig själv efter att hon bett till gud på arbetstid. Detta efter att kommunen i juni drev igenom det uppmärksammade böneförbudet på arbetstid. Den självanmälda kvinnan ansåg då att “Böneförbudet är ett populistiskt beslut som skickar signaler att man inte är välkommen till Bromölla om man är aktivt troende” (SVT den 10 juli 2019).

Ytterligare en uppmärksammad händelse var prinsessan Estelles besök på en Metallica-konsert. Åldersgränsen till konserten var dock 13 år, och Estelle är enbart 7. Nu kräver således Miljöförvaltningen information från Got Event som driver Ullevi. “Vi kommer att kräva att de återkommer till oss och utifrån de uppgifterna så gör vi bedömningen om det är okej eller inte”, säger Yusra Moshtat, miljöinspektör på Göteborgs stad (Aftonbladet den 10 juli).

Annons

Men det hände mer under Metallicas uppträdande på Ullevi. Några personer i publikhavet på drygt 64 000 besökare rökte. Och vakterna struntade i att agera! Miljöförvaltningen har således skickat ytterligare brev till Got Event och enligt miljöinspektör Moshtat påpekat att de “ser väldigt allvarligt på det här” (SVT den 10 juli). Det är nämligen arrangörerna som har ansvar, och som med hjälp av ordningsvakter och polis ska se till att förbudet följs. Annars riskerar arrangören böter.

Nyligen anmälde dessutom kriminologen Nina Rung och jämställdhetsstrategen Peter Rung fotbollens löneskillnader till Diskrimineringsombudsmannen (DO) eftersom de menar att “Damlandslaget har fler meriter än herrarna men har fått nöja sig med smulor när det kommer till ersättning“ (Expressen den 9 juli).

Ja, det tycks som sagt finnas en ny trend. Även om inte alla anmälningar rör polismyndigheten, handlar anmälningarna och klagomålen till största delen om småsaker, som inte kommer ge någon som helst effekt utöver ökad administration för att hantera anmälningarna.

Därutöver tycks flera av anmälningarna handla om ren aktivism, som i fallet med Bromöllakvinnan. Varför ska vi behöva lägga offentliga resurser på att utreda en kommunalarbetares rätt till bön i Bromölla när bilar brinner och gängmedlemmar skjuter ihjäl varandra? Hur kan hon tycka sig ha rätt att ta resurser från det offentliga, för att göra en politisk poäng?

Och utöver detta är de övriga klagomålen, anmälningarna och anmärkningarna småsaker. Varför kan inte Estelle få vara med på en Ullevikonsert? Kan inte hennes föräldrar ansvara för det? Har inte Miljöförvaltningen bättre saker för sig?

Självklart ska människor inte vara oroliga för att anmäla till kommun, polisen eller till DO. Men alla dessa anmälningar och klagomål på småsaker dränerar polisen, DO och annan offentlig verksamhet, på tid och resurser som kunde läggas på viktigare saker. Det är fullständigt orimligt att använda rättsstatens resurser för aktivism och egen politisk vinning. Vi bör inte ta resurser från de som behöver dem mer. Det finns brottsoffer som är i större behov av offentlighetens resurser än Bromöllakvinnan.

Rättelse: I en tidigare version antyddes att Bromöllakvinnan anmält till polisen, när hon i själva verket anmälde till kommunen.

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons