Annons
Gästkrönika

Sofia Nerbrand: Sofia Nerbrand: S vill göra friskoleelever till slagträn i valet

180 000 elever kommer med säkerhet att bli av med sin skola om Vänsterpartiet och Socialdemokraterna får sin vilja igenom. Dessa barn går nämligen i skolor som drivs i aktiebolagsform.
Sofia NerbrandSkicka e-post
De rödgröna vill göra hundratusentals friskoleelever till en bricka i valrörelsen inför nästa år. Till våren lägger regeringen fram en proposition till riksdagen som går ut på att vinsterna ska strypas, vilket i praktiken betyder att privata skolor kommer att få lägga ner och absolut inte bli fler. Förslaget som det ser ut i dag drabbar alla friskolor, oavsett driftsform. • Publicerad 6 december 2017
Sofia Nerbrand
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
STOCKHOLM 2015-04-14
Bilder från Södertörns friskola i Huddinge.
Omotiverade och provtrötta elever förklarar inte Sveriges svaga resultat i Pisa-testen, visar en ny rapport från Skolverket.
Elev håller bok upp och ned.
Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050
STOCKHOLM 2015-04-14 Bilder från Södertörns friskola i Huddinge. Omotiverade och provtrötta elever förklarar inte Sveriges svaga resultat i Pisa-testen, visar en ny rapport från Skolverket. Elev håller bok upp och ned. Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Över 340 000 barn går i fristående förskolor och skolor. Bara till den omåttligt populära och resultatmässigt framgångsrika skolan Internationella Engelska Skolan står över 100 000 barn i kö.

Men Vänsterpartiets Ali Esbati och Socialdemokraternas Ardalan Shekarabi hävdar att ”en stor folklig majoritet vill att vinstjakten i välfärden stoppas” (DN Debatt 3/12). Det är en grov överdrift.

Annons

För det första vill bara knappt en av fem förbjuda vinstuttag enligt en färsk undersökning från Novus. För det andra anser nio av tio småbarnsföräldrar att det är viktigt att kunna välja skola och förskola. Och det förutsätter att de som startar, driver och utvecklar verksamheterna får använda sitt ekonomiska överskott till just detta.

Självfallet ska alla skolor ge undervisning och omsorg på ett sådant vis att de uppfyller alla krav som det offentliga ställer – annars ska pengar och tillstånd dras in.

Men att straffa dem som både klarar av sina uppgifter och att hålla en positiv ekonomisk marginal är bara dumt och illvilligt.

Socialdemokraterna låter sig styras av Vänsterpartiet. Men att Miljöpartiet låter sig köras med på detta vis är sorgligt. Förr i tiden trodde miljöpartister på mångfald och valfrihet. Nu är ”rovdriften i välfärden” och ”vinststopp” viktigare.

För vad är vinst? Jo, marginalen mellan alla intäkter och kostnader i en verksamhet. Om man både tillhandahåller något som andra är villiga att betala för och samtidigt producerar det effektivt går man med vinst. Och vinst är helt avgörande för att ha pengar till investeringar, utveckling, expansion – men också pengar tillbaka till dem som från början tagit risken att starta en rörelse.

Idag försvårar många rödgröna kommuner för friskolor, trots att de har ansvar alla invånare, inklusive barnen. De obstruerar kring lokaler och andra praktiska ting. I snitt är skolpengen till friskolor cirka 10 000 kronor lägre per elev än till kommunala skolor.

Tänk om ansvariga politiker istället kunde fokusera på att förbättra förutsättningarna för såväl friskolor som kommunala skolor, och ställa krav på kvalitet samt göra bra utvärderingar, och stänga dem som inte gör ett bra jobb – oavsett driftsform.

Det vore välkommet om alla sorters läroinrättningar skulle kunna verka parallellt med lika villkor och rentutav lära av varandra. Detta vore till gagn för både elever och skattebetalare.

Pajkastningen om ”övervinster” är ett lågvattenmärke.

Annons
Annons
Annons
Annons