Ledare

Sparka inkompetenta myndighetschefer

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Rikspolischefen Dan Eliasson är i blåsväder. Får det konsekvenser?

Ekots avslöjande (5/9) visar att Polisen lämnat ut säkerhetsklassade uppgifter till ett företag, bland annat de anställdas namn och personnummer, resmönster och löner.

Har man tillgång till dessa uppgifter har man god insyn i Polisens verksamhet. Just därför måste information krypteras på ett sätt som Försvarsmakten godkänt, enligt Säkerhetsskyddsförordningen. Under onsdagen bekräftade Polismyndigheten att man bortsett från denna förordning, men hävdar att man har laglig rätt att göra detta.

Men det har Polisen inte alls – i alla fall inte enligt bland andra it-säkerhetschefen på Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten. Våren 2015 hade Eliasson dock ont om tid och resurser, och därför valde han att anta en ”pragmatisk” inställning. Det är skrämmande likt Transportstyrelsens it-skandal.

Händelserna skulle kunna vara enskilda tabbar - eller utgöra en del av en osund kultur i förvaltningssverige. Detta hävdar Jakob Heidbrink, docent i civilrätt (Dagens Samhälle 6/9). Chefer inom den svenska myndighetsvärlden förflyttas mellan olika toppositioner, trots att myndigheternas uppgifter skiljer sig åt markant. Maria Ågren var GD på Naturvårdsverket innan hon tog över Transportstyrelsen. Eliasson hade samma titel på Försäkringskassan – ett jobb han skötte dåligt – innan han blev rikspolischef.

Det är uppenbart att den svenska myndighetskulturen inte präglas av meritokrati och professionalism. Den som tror att man kan göra ”avsteg från lagen”, det vill säga begå brottsliga handlingar, har förlorat markkontakten.

Regeringen tillsätter myndighetschefer. Vad drar den för slutsatser av det som hänt?