Annons

SVT sänker sitt oberoende i propagandakampanj mot friskolor

SVT har förklarat sig motståndare till friskolesystemet. Public service-företaget får därför valåret 2018 svårt att bevaka skolfrågor med trovärdighet.
Publicerad 5 april 2018
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Sänker sin trovärdighet.
Sänker sin trovärdighet.Foto: Jessica Gow/TT

SVT:s satirprogram Svenska Nyheter skojade förra veckan till det om friskolesystemet. Programledaren Jesper Rönndahl är skicklig och förmedlade en tankeställare om man som välutbildad mångfaldsförespråkande medelklassförälder är hycklare när man åt sina barn väljer en skola där andelen invandrarelever är liten.

Det påtalades vidare att bäbisar ställs i kö så fort de kommit till världen och att januaribarn då får fördelar framför decemberbarn. Ingen – knappast heller friskolorna – tycker att konstruktionen för hur urvalet av elever görs är optimalt. Just det ligger bakom debatten om att införa lottning till de populäraste skolorna.

Annons

Men sedan ballade SVT ur. För public service-bolaget uppmanade tittarna att gå in på en hemsida, som SVT konstruerat för ändamålet, där man med med ett tryck kunde skicka massansökningar till friskolor. På vilket sätt detta ligger inom ramen för SVT:s uppdrag har inte förklarats.

Följden blev att många friskolor översköljdes av oseriösa ansökningar. Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund, fick vädja till SVT, eftersom anmälningarna orsakade stor administrativ börda för skolor som redan har fullt upp med att undervisa barn och att enligt lagens föreskrifter administrera seriösa ansökningar.

Än värre blev det när producenten bakom programmet skulle förklara varför SVT gjort som man gjort. Redan i SVT:s egen rapporteringen kring programmet står det klart att själva avsikten var att driva kampanj mot friskolesystemet. Programmets producent Michael Lindgren förklarar att ”Friskolesystemet och dess kösystem bidrar till segregation och gynnar de barn som har starkast föräldrar med högst utbildningsnivå.”

I Svenska Dagbladet blir producenten än tydligare: ”Medelklassen, som jag själv tillhör, har skapat sina egna små Lundsberg men samtidigt, eftersom det är en fundamental del av det svenska samhällskontraktet att alla barn ska få likvärdig skolgång, så skäms man lite, typ ‘säg inget till grannarna’.”

Att möjligheten att oavsett inkomst, förmögenhet eller bakgrund välja alternativ till den kommunala skolan ska jämställas med att betala dyrt för en plats på en exklusiv internatskola, är i sig en logisk kullerbytta av rang. Det är nu möjligen en beskrivning av Michael Lindgrens personliga filterbubbla. Lindgren står förstås fri att känna avsmak för sitt eget upplevda hyckleri. Men nu är det SVT, oberoende public service, Lindgren företräder, inte sina egna politiska övertygelser. Hans ord är i detta sammanhang SVT:s.

Runt 15 procent av Sveriges grundskoleelever går i andra skolor än kommunala. I över hundra av landets 290 kommuner finns inga fristående grundskolor över huvud taget. Det gör det extra intressant att just friskolorna av SVT anses ha sådan miserabel effekt att de har raserat möjligheterna till en bra skola för alla. Annars skulle man kunna tro att de allvarligaste bristerna står att finna i de kommunala skolor där 85 procent av eleverna går.

Producenten hänvisar till forskning. Tyvärr är den här typen av forskning inte naturvetenskaplig, det går inte att fastslå effekter och bieffekter med medicinsk precision. Därför ger studier olika svar på om och i vilken grad friskolesystemet har ökat skillnaderna i resultat mellan skolor och elever med olika bakgrund. Men en sak är också de mest friskolekritiska forskarna överens om: bostadssegregationen är avsevärt mycket mer avgörande för skolresultaten. Här kan friskolesystemet användas för att stimulera alternativ som visar att det visst går att höja nivån även i besvärliga områden. Expertgruppen för studier i Offentlig ekonomi, ESO, visade i en rapport 2016, att friskolor redan i hög utsträckning etablerar sig i utsatta invandrartäta områden. Högre skolpeng i de här områdena är en bra drivkraft till det.

Men nu har ju en redaktion på SVT bestämt att det är friskolesystemet det är fel på. Det är något som sänker hela SVT:s trovärdighet under valåret 2018, och det i en för väljarna mycket viktig fråga. Så får det inte gå till i ett public service-företag som finansieras av tvångsavgifter just med motiveringen att man är oberoende.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons