Sylvia Asklöf Fortell: Nazism och kommunism är tvillingsjälar

Ledare Artikeln publicerades
Lika som bär.
Foto: ÄLDRE BILD
Lika som bär.

Kommunismens och nazismens främsta mål är att omstöpa människor till slavar, och sätta människor mot varandra. Det slutar alltid i blodsorgier. Vid det här laget borde detta anses som historiska fakta.

Det är därför jag lägger Jimmy Vulovics artikel, publicerad på kulturplats i Ystads Allehanda 3/8, ifrån mig med en lätt surrealistisk känsla. Vulovic hävdar nämligen, att likheterna mellan dessa bestialiska ideologier är en synvilla och inget annat.

För min del råkar läsningen av artikeln sammanfalla med läsningen av boken Former People, författad av den amerikanske historikern och Rysslandskännaren Douglas Smith.

Boken handlar, kort sammanfattat, om slakten av den ryska adeln under den röda terrorn, mellan åren 1917-1923, och därefter under Stalins utrensningar. Det är en slakt i ordets allra mest bokstavliga bemärkelse. Parallellerna till hur nazisterna gick till väga mot den judiska befolkningen är fullständigt slående.

Efter att adeln avverkats övergick kommunisterna till alla som kunde tänka sig sticka upp och verka annorlunda, eller bara för att vissa kvoter skulle fyllas. Från 1936 slutade telefonkatalogen att ges ut i Moskva, eftersom utrensningarna gick för fort. Detta skildras av den tyske historikern Karl Schlögel i hans bok Terror och dröm från 2011.

Vulovic identifierar tre likheter mellan nazism och kommunism i sin text. För det första, partiet som propagandainstrument. För det andra, drömmen om den nya människan. För det tredje, förhållandet till våldet som ett rättfärdigt medel.

Detta är några av de tyngsta skälen som jag någonsin kan tänka mig för att hävda dessa ideologiers likheter.

I nästa stycke skriver Vulovic emellertid, att skillnaderna å andra sidan är så fundamentala, att man inte på något vis kan likna dessa ideologier vid varandra.

Tro det? Undrar just om offren som förseddes med nackskott under Stalin respektive Hitler skulle tycka att den semantiken var lika viktig. Nazisterna slaktade människor av ”rasskäl”, kommunisterna av ”klasskäl” – vilken är den praktiska skillnaden?

I Douglas Smiths bok Former People citeras Trotskij. ”Det finns inget omoraliskt i att proletariatet gör sig av med en klass som håller på att kollapsa – det är dess rättighet”.

Kan det uttryckas på ett tydligare vis? Citatet hade lika gärna kunnat uttalas av en nazikoryfé, om den judiska befolkningen.

Jimmi Vulovics artikel är i sin tur ett svar på en krönika av Nils-Eric Sandberg, publicerad på Ystads Allehandas ledarsida den 21 juli. Sandberg argumenterar för att båda dessa ideologier är vänsterideologier.

Det må vara hur det vill med den saken. Det kan man väl diskutera avigt och rätt. Men att Vulovic inte ens vill se likheterna mellan dessa båda bestialiska ideologier, utan ägnar sig åt politiskt teoretiserande kring några av de värsta blodsorgierna som historien skådat, det är faktiskt fullständigt förbluffande.

Sylvia Asklöf Fortell, tidigare politisk chefredaktör, Blekinge Läns Tidning, numera fristående skribent och kommunikatör

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.