Ta lyckan i egen hjärna

Ledare Artikeln publicerades
Zara Larsson törs göra en vinnar-pose.
Foto:Pontus Lundahl/TT
Zara Larsson törs göra en vinnar-pose.

Häromdagen sprang jag på den här dikten: Hon trodde på änglar / spöken / och gröna män / Men inte / på sig själv

Dikten handlar om många människor – men definitivt inte om den 17-åriga artisten Zara Larsson. ”Jag vill bli en legend, som Elvis Presley”, berättade hon utan att skämmas i sitt sommarprat.(25/7). Ja, varför inte?

Visst är det härligt med människor som tror på sig själva, som ger sig tillåtelse att sätta förstoringsglas på de bra sidorna i stället för att blygt hålla ner blicken och säga ”nämen, inte ska jag”. Hon jobbar stenhårt för att bli ännu bättre; varför ska hon inte få skryta?

Under sommaren har du säkert hört människor ställa sig upp på bröllop och fester, harkla försynt och berätta ”jag är ju ingen talare, men...” Jo, vem är inte mästare på att se sina egna skavanker? Vi står framför speglar med ångest i blick, våndas i provrum och fasar för blindträffar.

Åh, om vi kunde lägga av med detta förminskade av oss själva. Denna självförstörelse. När vi fastnar i den blir vi våra egna lyckotjuvar, möjlighetsrånare. Klumpar fyller magen i stället för fjärilar.

För varje gång du ältar dina ”minus” växer de. Du ger dem utrymme och uppmärksamhet, och de står så gärna på scenen i rampljuset och syns, paljetterna på! Byt i stället tanke, fundera över vad du gillar, vad du är bra på. Varför umgås folk med dig? När får du andra att le? Backa dig själv.

Våra tankar är mäktiga. I veckan presenterades en ny amerikansk forskningsstudie om effektiviteten hos placebo. Det går ut på att en patient utan sin vetskap får en egentligen verkningslös behandling, men bara genom att hen tror att den är ”riktig” påverkas kroppen, till och med så att åkomman eller sjukdomen förbättras.

”I den här studien var effekten av placeboinjektioner högre än man såg av paracetamol”, sa Tomas Furmark, professor i psykologi vid Uppsala universitet (Sveriges Radio 4/8)

Injektioner verkade bättre än piller och salvor, vilket tros bero på att man upplever en större omvårdnadskänsla när ”sockerpillret” injiceras. Och däri ligger väl nyckeln. Människor kan bli helt enkelt friskare av kärlek, uppmärksamhet, omsorg. En kram hjälper knappast mot ett brutet ben, men kan kicka igång kroppens eget immunförsvar och apotek.

En svensk studie har nyligen visat att placebo hjälper även personer med intellektuell funktionsnedsättning, vilket forskarna tror beror på bemötandet.

I ett intressant experiment fick några patienter vid ett sjukhus i Massachusetts träffa en narkosläkare kvällen före en operation. Läkaren uppträdde opersonligt och sa: ”Jag är doktor John. I morgon ska jag ge dig bedövning. Oroa dig inte, allt kommer att gå bra.” Sedan försvann han snabbt.

Samme läkare besökte sedan en annan grupp patienter men höll då deras händer, satt på sängkanten, berättade exakt vad de skulle gå igenom och att smärtstillande medel fanns att tillgå. Det visade sig att patienterna i den första gruppen behövde dubbelt så mycket narkos och fick stanna längre på sjukhuset. (Pinocchioeffekten, 2006)

Våra känslor och tankar är vänner eller fiender. Den som älskar sig själv och fyller hjärnan med pepp kommer att bli belönad och behöver varken andras bekräftelse eller statliga räddningsinsatser. Den som säger ”Jag vill bli bäst”, ökar sannolikheten för att nå sitt mål.

Om du har några minuter över bör ta en titt på ett spännande så kallat TED-tal av socialpsykologen Amy Cuddy. Hon har funnit att kroppsspråket påverkar vår hormonsammansättning och därmed personlighet – och öde! Hon studerade personer som under två minuter gjorde en vinnar-pose, som att lyfta händerna i triumf över huvudet, och fann att dessa fick mer testosteron och mindre av stresshormonet kortisol. De som intog en motsatt pose, där de försökte krympa ihop, förvandlade sin kropp i motsatt riktning. När personer som ”talat” de olika typerna av kroppsspråk blev bedömda av potentiella arbetsgivare var sannolikheten mycket högre att de som hållit händerna i taket blev erbjudna jobb.

När jag pluggade till coach lärde jag mig några bra saker som jag vill dela med mig av.

1. Tänk på vad du vill, inte vad du INTE vill. Hjärnan förstår nämligen inte ordet INTE, så om du upprepar ”jag får INTE misslyckas” ökar risken för att du gör det.

2. Om du vill bli gillad trots att du framför kritik, byt ut MEN mot OCH. Till exempel, om du säger ”Jag gillar din idé, MEN du borde ha tänkt på...” kommer personen att gå i försvarsställning. Säger du i stället ”Jag gillar din idé, OCH den skulle bli ännu bättre av...” ökar chansen att du når fram.

3. Om du ler ser du saker annorlunda. Bara genom att hålla en penna mellan tänderna och tvinga fram ett leende kommer man att uppfatta världen mer ljus än om man har pennan mellan läpparna och tvingar fram en sur min. Ansiktsuttrycket förstärker känslor. Det är inte att fejka, det är att välja.

Tänk om skolan lärde ut den här typen av attityder och trick. Vi behöver ett samhälle som inte bara lägger huvudet på sned åt dem som har det besvärligt utan lär människor i stället fokusera på det som är positivt. Vi behöver tro på varandra, tro på oss själva.

”Jag tänker bli odödlig”, sa en 17-årig tjej i radion. Det kanske hon blir. Mest för sina ord och sin förmåga att inspirera unga att ta plats.