Ta väljarna på allvar

Ledare Artikeln publicerades
Ulla Andersson gick till Moderatattack med falskt citat.
Foto:Foto: Anders Wiklund/TT
Ulla Andersson gick till Moderatattack med falskt citat.

När Ulf Kristersson tillträdde lånade han en gyllene regel från journalistiken och lovade att lyssna till motståndarnas bästa argument.

Klarar Ulf Kristersson av att hålla det löftet lyfter det både honom och hans politikkollegor.

Det kan behövas. Talande är vad Kristersson själv har fått utstå sedan han blev utpekad som ny partiledare. Sveriges Radio slog an tonen med att som hans meritlista räkna upp endast de gånger Kristersson varit i blåsväder.

Inför Moderaternas extrastämma eldade Socialdemokratiska ungdomsförbundet, SSU, på extra med en kampanj på facebook riktad mot Kristersson: ”Här är 9 vidriga saker vi vet om honom”.

Det finns ett stort antal trappsteg att gå upp från den källarnivå där SSU befinner sig när det kommer till politisk retorik.

Nu har ungdomsförbunden traditionellt en roll av att vara moderpartiernas gerillagrupper. Den socialdemokratiska partiledningen behöver inte riktigt ta ansvar för hur SSU uttrycker sig, men kan glädjas åt att ändå dra nytta av det smutsiga kampanjarbetet – det där som vi i Sverige alltid låtsas som att det hör USA till.

Kulturen går igenom de flesta partier och deras ungdomsförbund. Moderaterna har genom åren låtit Muf hållas, man behöver inte gå tillbaka till Olof Palmes tid för att finna fog för talet om sossehat.

Och det händer att även mer seniora politiker i sin iver att nå fram använder drastiska ordval av typen ”väpnat rån mot samhället” när man ska beskriva motståndarnas tid vid makten.

Eller se hur Sverigedemokraternas inre kärna, den som har ansträngt sig så för att bli tagen på allvar, faller sönder i interna mycket allvarliga anklagelser och i gruppledare Mattias Karlssons utbrott på facebook där han kopplade oskyldiga människor till terrordåd och dessutom felaktigt utpekade dem som illegala invandrare.

Samtidigt är det inte så konstigt att debatten alltför sällan handlar om sakfrågor och verkliga konsekvenser av olika politiska förslag. Tänk er en intellektuell diskussion om höga marginalskatters effekter på individer och samhällsekonomi i söndagens partiledardebatt i Agenda. Eller en klimatdebatt som handlar om hur globala utsläpp påverkas av olika svenska policybeslut. Och tänk om någon kunde lyckas med att föra ett balanserat resonemang om hur den nationella välfärdsstaten och migrationen förhåller sig till varandra.

Det kommer ni inte att få se.

Förmodligen är det vårt eget fel. Det brukar heta att väljarna får de politiker de förtjänar. Allmänheten och medierna efterfrågar politiker som inte är tråkiga och kan uttrycka sig så att ”folk förstår”. Tyvärr är risken att det övergår till att man väljer att betrakta hela väljarkåren som dumfånar. Eller att man försöker dölja att man inte riktigt vet vad man pratar om genom att ladda med inövade fraser, som avlossas oavsett vad frågan är.

Dessutom får vi oss till dels en överdos av vissa retoriska knep som en gång ansågs nydanande. Som det där greppet med att partiledaren har varit på resa och träffat ”Greta 87” eller ”Fatima 15”, tänkt att koppla politikern till det vardagsnära. Men överanvänt känns det påklistrat och ger en känsla av att beslutsfattarna lever i en bubbla och att det är värt stor uppmärksamhet när de tittar ut ur den.

Hur långt kommer då Ulf Kristerssons ambition om ett bättre politiskt samtal att hålla? Utgångsläget är svårt. Vänsterpartiets Ulla Andersson gick nyligen till attack i en riksdagsdebatt mot Ulf Kristersson. Andersson hävdade att Kristersson sagt: ”Jag tycker att psykiskt sjuka människor ska sluta dega hemma i soffan och gå och jobba i stället.”

Symptomatiskt för moderater, enigt Andersson.

Ulf Kristersson svarade: ”Så har jag aldrig sagt. Och har du läst det i någon kommunistblaska så var det fel redan där.”

När motståndarna sänker sig kan det vara befogat att ryta till. Men i de hårda angreppens tid kan det svårt att hålla den resonabla linjen. Tyvärr är risken att den goda ambitionen snart faller ihop.

Synd i så fall, för vi skulle alla vara vinnare med en hederligare debatt.