Annons

Teater på Stortorget

På Ystads teater lyssnar ett par hundra förstagångsväljare till en av Sveriges mest erfarna journalister, den tidigare Brysselkorrespondenten Rolf Gustavsson.
Ledare • Publicerad 3 maj 2014
Ett torgmöte emot Europa.
Ett torgmöte emot Europa.Foto: Foto: Mark Hanlon

När det är dags för paneldebatt med politiker som kandiderar till EU-parlamentet smiter en del ut genom dörrarna, men de flesta väljer att lyssna även när det handlar om datalagringsdirektiv och jordbrukssubventioner.

Populärast, av applåderna att döma, är Piratpartiets Christian Engström som för fem år sedan blev invald i Europaparlamentet. Då seglade piraterna fram på en debatt om fildelning och det internationella Acta-avtalet. Fem år senare är Acta-avtalet stoppat av Europaparlamentet och datalagringsdirektivet är upprivet av EU-domstolen. Piratpartiets två ledamöter, Christian Engström och Amelia Andersdotter, fick som medlemmar i den gröna gruppen i EU-parlamentet större påverkan för både beslut och integritetsdebatt än vad de själva hade kunnat räkna med. Om de kommer in i parlamentet igen är tveksamt, men får man döma av ungdomarna på Ystads teater finns det åtminstone en viss potential i den åldersgruppen.

Annons

Kristina Yngwe, tvåa på Centerns lista till EU-valet, uppvuxen i Sjöbo och nu boende i Ystad kommun kan glädjas åt att de närvarande gymnasieeleverna röstar fram jordbruksfrågan som en av de viktigaste för EU att ta itu med. Till skillnad från kollegan från Folkpartiet, Tina Acketoft, fyra på sitt partis lista, ser Yngwe inte helt svart på EU:s jordbrukssubventioner. De ska däremot användas till att styras mot produktion som minskar miljöbelastningen.

Michael Anefur, KD:s Skåneordförande och trea på partiets lista till Europaparlamentet har också en opinionsmässig uppförsbacke att kämpa emot. Att KD ska klara sig kvar i parlamentet, som nestorn Alf Svensson nu lämnar, är första steget. Sedan ska Anefur ta sig in. Toppnamnen Lars Adaktusson – känd från tv – och Ebba Busch Thor blir inte lätta att konkurrera ut. Men om Anefur letar sig till Bryssel är det mänskliga rättigheter som står högst upp på hans agenda.

Till vänster får Jonas Bergström från SSU försvara färgerna. Till skillnad från övriga paneldeltagare menar han att EU visst har inflytande över ungdomsarbetslösheten och bör ägna mer kraft åt den frågan.  

Några rejäla släggkast bort från teatern, på Stortorget, håller Jimmie Åkesson torgmöte tillsammans med EU-parlamentskandidaten Peter Lundgren. Det allt annat överskuggande budskapet är att Sverige ska lämna EU. Norge är ju inte med, och de är inte fattiga, konstaterar Lundgren.

Det är ju sant. Norge är inte med i EU. Landet lever däremot i ett märkligt beroendeförhållande till Europa. För att få vara en del av den inre marknaden och leva upp till EES-avtalet måste landet följa de beslut och direktiv som gäller inom EU. På de flesta områden är landets lagstiftning lika påverkat av EU som Sveriges. Däremot har Norge ingen påverkan på besluten inom EU. Att Norge är rikt beror nu mindre på att landet inte betalar EU-avgift – däremot en lägre EES-avgift – utan på de där oljefynden som gjordes i Nordsjön på 1960-talet.

Av publiktillströmningen att döma är Jimmie Åkesson populär i sydöstra Skåne. Unga män och äldre män tycks ha intresset gemensamt. Kanske hade några gymnasieungdomar smugit ut för att följa Åkesson istället.

Partiets EU-retorik är i mångt och mycket likt Vänsterpartiets. Det handlar om dumpade löner från utländska arbetare och överstatliga beslut som borde tas i Sverige. Fast när Vänstern talar om att EU bygger murar mot Afrika och Mellanöstern menar SD att hålen i dem är alldeles för stora.

Säkert kan båda budskapen nå fram till delar av väljarkåren. Det är lätt att se betong, glas, byråkrater och högavlönade politiker. Det är svårare att se de stora dragen, från efterkrigstidens kol- och stålgemenskap till dagens självklara rättigheter att studera, jobba och resa fritt i Europa.

SD försöker få det att låta som att de är för alla de sakerna. Men de har åstadkommits genom decennier av politiskt arbete över gränserna. Friheterna är inte alls självklara. De är till och med värda ett och annat korkat snusbeslut.

Sverigedemokraterna höll till på Stortorget. Europavännerna på teatern. Valet borde vara självklart.

Petter Birgersson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons