Ledare

Ynkligt, tarvligt och ovärdigt

Ledare Artikeln publicerades

Pridefestivaler är regnbågsmanifestationer för lika rättigheter. Alla brukar vara välkomna. I Sverige går det i sambatakt, på andra sidan Östersjön alltför ofta till ackompanjemang av hat och hot. Att homo-, bi-, trans- och queerpersoner skulle ha samma behov och förutsättningar som heteros får sinnet att rinna över i trångsynta kretsar.

Tyvärr visar ledningenför Uppsala Pride fram den sämre sidan när den själv faller i den trångsynta fällan. I ett kortfattat mejl till Folkpartiet och Liberala ungdomsförbundet i Uppsala förbjuds de att gå med i Prideparaden nu på lördag (19/5), eftersom LUF och FP påstås ha ståndpunkter som strider mot organisationens vision.

Det handlar alltså inte om lika värde. Det handlar om att liberaler inte delar den socialistiska och antikapitalistiska syn som arrangörerna har. Inskränkt flyttar man fokus från det väsentliga till det politiskt kontroversiella.

Uppsala Pride har valt väg:Man har kidnappat en organisation med ett vällovligt och allmänmänskligt syfte för att bedriva klasshat. Nu handlar det om slutenhet och intolerans. Det är verkligen ingenting att vara stolt över.