Lövestad

Tjädern firade så larmet gick

Lövestad Artikeln publicerades

Det var en spännande dag på Tjäderns förskola i Lövestad i går – elefantbesök, tårta med eldsprutande isfacklor på och en oväntad och högljudd överraskning till råga på allt.

På utsidan ser det charmiga tegelhuset modell äldre vid Storgatan i Lövestad ut som vanligt.

Men på insidan har Montessoriförskolan Tjädern genomgått en helrenovering – väggar, golv och inredning är ommålade och det enda som återstår att göra i ordning är hallen.

– Den har vi tänkt måla om själv, berättar Monica Dahlberg som är chef för förskolan som funnits i mer än två årtionden och legat på sin nuvarande plats sedan 2001. Tjädern är fortfarande Sjöbo kommuns enda Montessoriförskola – och 2003 startades sedan också Montessoriskolan Fyrkappan av föräldrar till barn från förskolan.

– Tjädern var den första fristående förskolan i kommunen, säger Monica Dahlberg.

Renodlade leksaker

På Alla hjärtans dag passade personalen på att ordna tårtkalas för barnen för att fira de nya lokalerna – som till skillnad från många Montessoriförskolor rymmer en del renodlade leksaker också.

Inte så strikta

– Vi är inte så strikta av oss, det viktiga är att det ska vara en hemlik miljö både för barnen och för personalen, säger Monica Dahlberg – som utklädd till polis med äkta mössa berättade om vad poliser gör mer än att fånga bovar.

Sedan dök en utklädd anställd upp delade ut röda kompishjärtan till barnens förtjusning. De flesta i alla fall. Några förhöll sig lite avvaktande, precis som det brukar bli när jultomten eller andra förklädda typer dyker upp. Tårtkalaset förde också med sig en helt oplanerad och högljudd överraskning – när det var dags att tända isfacklor i tårtan fick brandvarnaren sig en extra och ofrivillig funktionskontroll. Och brandvarnaren fungerade perfekt, om någon undrar.