Melodifestivalen

Björn Ranelid har fått nog

Melodifestivalen Artikeln publicerades

”Mirakels” framtid i Melodifestivalen är oviss. Den senaste tidens skriverier har fått Björn Ranelid att tröttna. Nu är han inte säker på om han vill ställa upp i finalen i Globen. – Det lutar åt att jag inte vill vara med, säger Björn Ranelid till YA.

Svenska folket röstade vidare ”Mirakel” direkt till finalen i Globen den 10 mars. Men segerruset varade inte länge för Ranelidgänget. Sedan de vände hem från Leksand har trion haft några turbulenta dagar, med många negativa skriverier och kommentarer att brottas med. För Björn Ranelid rann bägaren över när han läste Leif GW Perssons söndagskrönika i Expressen.

Ranelid svarade med ett öppet brev i tisdagens tidning, där han även antydde att han funderat på att hoppa av finalen i Globen nästa helg.

När YA till slut får kontakt med Björn Ranelid på tisdagskvällen är han inte på topp.

– Jag mår ju extremt dåligt, men det vill jag inte prata om, säger han.

Framför allt är Björn Ranelid fortfarande djupt upprörd. Det som svider mest, menar han, är inte de negativa, subjektiva ord som skrivits om låten eller hans person de senaste veckorna. Det är de lögner som Leif GW Persson ger luft åt.

– Han skriver i söndagens krönika att jag hade en guldlänk kring halsen och kläder som skulle göra Dame Edna grön av avund. Det är lögner, rent logiskt och vetenskapligt. De fyra miljoner som sett programmet på SVT play, och i repriser och i ordinarie sändning, kan konstatera att rent fysiskt fanns där ingenting på min kropp som var en guldlänk kring halsen.

– Och jag hade en vanlig, svart strikt herrkostym av märket Tiger. Att likna det vid något som Dame Edna skulle ha på sig, det är en människa som hallucinerar. Det är en pervers, sinnessjuk lögn, som måste ha skett i hans förvridna sinne, säger Björn Ranelid upprört.

Det, tillsammans med allt annat negativt som skrivits om Ranelid de senaste veckorna, har gjort att han fått nog.

– Det är han och femtio, sextio, sjuttio, åttio andra skribenter. Jag ser ju vad de skriver. Han har gjort det värsta angreppet, för att han har skrivit lögner som är helt uppenbara.

Känner du att det blivit för mycket?

– Om det blivit för mycket för mig? Jag är Sveriges mest mobbade och beljugna människa. Jag behandlas sämre i svensk media än Behring Breivik, en massmördare och terrorist.

Vill du inte i stället visa kritikerna och lögnarna var skåpet ska stå, genom att skita i dem och vara med i finalen?

– Vad ska jag visa? Jag har ingenting att visa. Jag har haft roligt och skoj av att göra det här, jag är inte artist utan amatör i de här avseendena. Men ska jag behöva utstå nidingsdåd och hallucinatoriska, sinnessjuka lögner om min kropp och mitt liv, och bli kränkt, hånad och häcklad varenda dag av massor av människor på nätet? Det kan jag inte acceptera. Jag måste ju se till att överleva som människa, och det är knappt jag gör det just nu.

Nu är Ranelid inte säker på om han vill ställa upp i finalen.

– Det har jag inte tagit ställning till. Men det lutar åt att jag inte vill vara med.

Känns det så?

– Ja, oh ja. Du vet, jag har fått betala Sveriges högsta pris. Jag är anklagad för att vara mördare i Svenska Dagbladet, att jag har mördat hela Melodifestivalen. Det är ju en fascist som skrivit det, man är fascist om man ställer sig över folkets röst.

Låtskrivaren Fredrik Andersson och sångerskan Sara ”Li” Larsson har fortfarande siktet inställt på att vara med i finalen i Globen, men just nu pendlar de mellan hopp och förtvivlan. De senaste dagarna har de fått ägna mycket tid och möda åt att stötta Björn Ranelid och få försöka honom i bättre sinnesstämning.

–Det är klart att vi vill till Globen. Och jag tror att det kommer att bli av. Men Björns hälsa går först. Om det är så att han verkligen känner att han inte klarar av det, så ska vi inte göra det, säger Sara Larsson.

– Jag vill att han ska få vila sig nu, och ladda batterierna i några dagar. Han har inte fått någon vila sedan vi vann i Leksand, utan skriverierna har bara fortsatt. Men jag är övertygad om att han kommer att vända igen. Björn är en fighter, han har rest sig på nio förr, säger Fredrik Andersson.