Svensk Bevakningstjänst tar över Högestad Security

Näringsliv Artikeln publicerades

Det Antonia Ax:son Johnson-kontrollerade Svensk bevakningstjänst har köpt Högestad security i Ystad. Samtliga 16 anställda går tillsammans med grundaren och ägaren, Steve Hansen, in i det nya bolaget.

– Jag har drivit det i sex år med mycket jour. Nu har jag också fått två små barn och det var helt enkelt läge att släppa det här med företagandet. Sen vill Svensk bevakningstjänst finnas över hela Sverige, säger han.

Högestad security startade sin verksamhet 2003 och har sedan dess växt i antal anställda. Bolaget beräknas omsätta cirka fem miljoner kronor vid utgången av 2009. Köpesumman är ännu så länge inte offentlig och Steve Hansen vill kommentera den närmare. – Mitt krav var att det inte skulle bli någon skillnad. Jag vill att vi ska fortsätta vara det lilla lokala bevakningsföretaget. Vi har samma organisation och samma personal även efter det här, säger Steve Hansen

Enligt Steve Hansen hade flera bevakningsfirmor visat intresse av att köpa bolaget. Diskussioner och förhandlingar ledde fram till att Svensk bevakningstjänst, SBT, köpte bolaget. I Sverige är kanske Högestad security mest känt för att med polisens goda minne ha genomfört alkoholkontroller i Ystads hamn.

Den gamla logotypen har plockats ner, personalen har utrustats med nya uniformer och de gamla firmabilarna har byts ut mot nya. Steve Hansen avser att ägna mer tid åt försäljning och kundkontakter än tidigare, men hoppas fortfarande på korta beslutsvägar och snabba avgöranden.

– Vi kommer att fatta besluten lokalt här nere. Däremot när det handlar om större investeringar och större anbud till kunder, så måste det självklart förankras högre upp, säger han. Formellt har Högestad security tagits över av Svensk bevakningstjänst, som i sin tur är ett helägt dotterbolag till Axel Johnson gruppen. Företagsgruppen ägs av Antonia Ax:son Johnson med familj. Svensk bevakningstjänst är landets tredje största bevakningsföretag med 1 900 anställda. 2008 hade man en balansomslutning på närmare 270 miljoner kronor.

Sedan tidigare har Steve Hansens företag haft kunder i främst Ystad, Sjöbo, Tomelilla och en mindre del av Simrishamn. Nyligen fick man också bevakningsuppdrag åt varuhuset Valen i Trelleborg. Med undantag för bevakning av värdetransporter och detaljhanden har Ystadsföretaget hanterat alla former av uppdrag. Med en ny ägare anser man sig klara även uppdrag man tidigare tackade nej till.

– Vi ska greppa hela Österlen och gå mot Skurup, Kivik och Degeberga och ta mer marknadsandelar, säger han.