New Articles

En lyckad middagsbjudning

New Articles Artikeln publicerades

Hur kommer det sig att en del middagar blir så trista och andra så roliga? Den frågan ställde sig väninnorna Antonia Stackelberg och Camilla von Otter redan för tio år sedan.

Vad skiljer middagarna åt? Hur ska man bäst bädda för att förutsättningarna för att en fest ska bli lyckad är de bästa? Vilket är det säkraste konceptet?

- Vi började helt enkelt spionera på de fester vi var inbjudna till och det har blivit en hel del under de åren. Först var det mest något vi pratade om oss emellan utan att ha en tanke på att skriva en bok. Det beslöt vi för ett år sedan ungefär. Nu när den är klar lär vi väl inte bli bjudna på några fester mer!

Sålunda befarar Antonia Stackelberg som just i påsk äter middag med vänner i Skillinge. Mycket har hon erfarit under tiden som spion, som sådana enkla saker som att en servett placerad i ett högt glas får gästerna att luta sig bakåt. Den ställningen är inte den bästa när det ska samtalas.

Hon beskriver sitt nuvarande tillstånd som en lättnad över att ha kommit ur vett- och etikettgarderoben. Numera är hon som mest uppåt när det bjuds spagetti och lantvin. Medförfattaren Camilla von Otter deklarerar att hon känner ett personligt misslyckande om gästerna inte brister ut i spontandans när sista slatten avec är uppdrucken.

Festikett skrev de samtidigt fast på olika platser:

- När jag satt hemma med ett glas vin och tända ljus och skrev på mitt kapitel satt hon på sin kammare och gjorde precis likadant. En gång i veckan hade vi lämning då vi gick igenom texterna . Begreppet "vett och etikett" har de ersatt med "festikett och festpsykologi". Först och främst handlar det om att bestämma sig för om man vill ha en trevlig eller en rolig middag.

- Vartåt det barkar brukar visa sig tydligast vid efterrätten. Då ebbar den trevliga middagen ut medan den roliga middagen beter sig målmedvetet som en missil. En andra fas inträder och den kan innehålla allt ifrån sällskapsspel och dans till allt häftigare diskussioner kring bordet. Det liksom lyfter!

Komplicerade maträtter och dyra viner gynnar inte raketavfyrningen.

- Då fastnar folk väldigt lätt i två läger; de som gillar att diskutera recept eller vinsorter och de som inte gör det. Det gynnar bara särintressen. I boken Festikett myntas ett nytt begrepp - "funfood":

Med att utveckla detta har köksmästaren Lars Strutz, som medverkar med några recept i boken, varit mycket behjälplig:

- Funfood är enkel mat som ser vällagad ut. Man måste inte ställa till med middagar i samma stora tjusiga stil som i matprogrammen på tv.

- Maten ska självklart vara god men ingen går egentligen bort just bara för att äta mat. Det viktigaste är att ha roligt. Glöm inte det! varnar Antonia Stackelberg.

Jea Jonsson Tilltugg till välkomstdrink.
En bit mozzarella inlindad i parmaskinka med basilikablad och en halv körsbärstomat.

Förrätt
Blanda räkor, avokadobitar, finhackad chili och vitlök. Fyll i större snapsglas. Häll limejuice och lite olivolja över. Servera gärna med en liten Gammeldansk.

Varmrätt - festikettlax med smakfull potatislåda
4 personer

cirka 700 gram laxfilé
1 stor fänkål
1 citron
1 apelsin
fransk senap
Persilja
hackad vitlök

Stryk senap på laxen. Lägg tunt skivad fänkål ovanpå. Toppa med hackad vitlök samt rivet apelsin- och citronskal. Stänk fruktsaften över laxen. Klipp persilja över. Baka i foliepaket - bottna med olivolja och lite fänkål - ca 20-30 minuter i 200 grader. Går utmärkt att förbereda och marinera i kylskåp någon timme.

Potatislådan
Skiva kokt mjölig potatis när den är varm. Blanda grönsaksbuljong, olivolja och vinäger som slås varm över potatisen. Låt svalna. Strimla salladslök och lägg basilika blad som toppning. Servera med vitt eller rött vin.

Avsluta gärna ätandet med chokladpraliner och kaffe.