New Articles

Sjöbopartiets grundare är död

New Articles Artikeln publicerades

Sjöbopolitikern Sven-Olle Olsson är död. Han avled natten till fredagen efter en tids sjukdom.

Hans gamla partikamrater i Sjöbopartiet sörjer.

[S] Det känns hårt, mycket hårt, säger mångårige vännen och kollegan Börje Ohlsson.

Lantbrukaren Sven-Olle Olsson föddes i Kverrestad i Tomelilla kommun. Den största delen av sitt yrkesliv tillbringade han på en arrendegård i Röddinge utanför Sjöbo.

Sven-olle Olsson hade en lång karriär inom politiken. Han var kommunstyrelsens ordförande i Sjöbo kommun i 16 år.

Sven-Olle Olsson, då centerpartist, blev riksbekant som den drivande kraften bakom Sjöbo kommuns nej till flyktingar på 80- och 90-talen. Efter att den centerledda kommunstyrelsen sagt nej till att ta emot flyktingar och efter att fullmäktige avslagit tre socialdemokratiska motioner om mottagande skrev Sven-Olle Olsson och moderaten Rolf Stomberg i maj 1987 en motion om att anordna en folkomröstning i frågan.

Motionen klubbades igenom i kommunfullmäktige och i folkomröstningen 1988 sa kommuninvånarna nej till flyktingar. Nejsidan fick 64 procent av rösterna. Efter valet 1988 uteslöts Sven-Olle Olsson samt partikamraterna Börje Ohlsson och Per-Ingvar Magnusson ur centerpartiet. Motivet var ett samröre med Nysvenska Rörelsen.

1991 bildades sjöbopartiet med Sven-Olle Olsson som ordförande. I valet samma år fick partiet 31 procent av rösterna och Sven-Olle Olsson tog åter kommunalrådsposten, som han innehade till valet 1998 då moderaterna kom till makten.

De gamla kollegorna talar i dag om Sven-Olle Olsson som en ärlig och duktig politiker.

[S] Han var oerhört generös privat, men mycket sparsam med skattebetalarnas pengar. Han var noga med att pengarna skulle räcka, säger Börje Ohlsson, som höll kontakten med partibrodern även efter att de båda slutat inom politiken. [S] Han hade stor humor. Det känns hårt att han inte är med oss längre.

Per-Ingvar Magnusson, som fortfarande representerar Sjöbopartiet i fullmäktige, kände Sven-Olle Olsson i mer än 30 år.

[S] Det är en stor förlust. Jag minns honom som en mycket ärlig och reko person som man alltid kunde lita på, säger Per-Ingvar Magnusson.

Kommunalrådet Stefan Lundgren (m) blir dyster när YA informerar honom om Sven-Olle Olssons bortgång.

[S] Han har gjort mycket för kommunen. Det som hände 1988 var svårt att ta sig ur, men då visade han att när han väl bestämt sig för något stod han upp för det. Det var hans storhet, säger Stefan Lundgren.

Sven-Olle Olsson blev 76 år gammal.

Andreas Mårtensson

0416-19214

andreas.martensson@allehandasyd.se