Nöje

Debut med stark nutidskänsla

Nöje Artikeln publicerades
Mika (Fanni Metelius) och Tesfay (Ahmed Berhan) blir ihop i den känslostarka debutfilmen ”Hjärtat”.
Foto: Triart
Mika (Fanni Metelius) och Tesfay (Ahmed Berhan) blir ihop i den känslostarka debutfilmen ”Hjärtat”.

Det är mycket hjärta, en del smärta men framförallt träffsäker nutidskänsla i Fanni Metelius lovande, energifyllda och charmiga debut.

"Nämen vad är det här för smörja", utbrister en vresig farbror och muttrar sig demonstrativt ut ur salongen när en branschvisning av "Hjärtat" drar i gång med några explicita sexscener. Det är lätt att skratta åt en sådan reaktion men också kul att se att film kan väcka så starka reaktioner.

För är det någonting som Fanni Metelius lyckas med i sin regidebut så är det just att röra upp en massa känslor. Är man över 25 kanske det handlar om nostalgi (på temat "herregud vad skönt att den där vingliga ungfölstiden i livet är förbi") och är man närmare 100 så kanske det handlar om att bli upprörd över den generösa mängd hud som visas.

Om man är cirka 20 kan man förmodligen bli rejält träffad av intensiteten och den stundtals brutala igenkänning som pumpas ut.

Fanni Metelius, som regisserar och spelar huvudrollen Mika, plockar upp tråden där Andreas Öhman ("Bitchkram") och varför inte en tidig Lasse Hallström lämnat den, i sin skildring av modern kärlek och ångest. Det här handlar om en kille och en tjej och deras oförmåga att kommunicera. Deras förälskelse och kraschlandning skildras genomgående med rolig fingertoppskänsla och snyggt, närgånget foto. Första dejten äger rum på en folkhögskolesäng med micropizza och extra oregano. Förälskelsen är tydlig direkt men hans lyster bleknar snabbt när de blir sambor och han fastnar i soffan och tv-spelande.

Inte minst sexlivet blir jobbigt, hon vill mer än han vilket slungar dem ut i ett okänt territorium av skuldkänslor och tysta ryggtavlor i den allt mer laddade sängen.

Fanni Metelius vill undersöka intimitet, hur man hittar sig själv och dessutom skildra sex på ett realistiskt sätt. Hon lyckas ganska väl, och bjuder enormt mycket på sig själv i processen. Det är starkt och hon har en fantastisk karisma, som syntes redan när hon slog igenom i "Turist".

"Hjärtat" slår lite i otakt här och var, blir onödigt långdragen och lider av att pojkvännen Tesfays inre skildras så otydligt. Här finns också en valhänt hanterad berättarröst. Men det ska bli spännande att fortsätta följa Fanni Metelius vidare i filmkarriären.

Film

Hjärtat

Genre: Drama

I rollerna: Fanni Metelius, Ahmed Berhan, Suzanne Reuter med flera

Regi: Fanni Metelius

Speltid: 1 timme 40 minuter

Censur: 7 år