Nöje

Första hindret: dejtfilmen

Nöje Artikeln publicerades

Ibland måste man kasta sig ut i det okända. Ibland måste man ta kanske livsavgörande beslut på en höft, spontant och vilt, tänkte jag och så köpte jag en bok på bokrean.

Okej, jag köpte faktiskt flera, men en av dem var en bok jag absolut inte behövde. Filmboken 501 Must-see Movies verkade nämligen gilla samma sorts filmer som jag och det är, tycker jag, ett tecken på förträfflig, på gränsen till oantastlig smak.

Inte nog med att Kubricks svarta komedi Dr Strangelove var med, det var dessutom Hal Ashbys morbida kultklassiker Harold & Maude, absurda Moment 22, rymdskräckisen Alien och Terry Gilliams dystopi Brazil.

Och när boken, likt en katt med en av mystiska orsaker avliden fågel i munnen, släpar in filmer som Top Gun i finrummet så är det med full medvetenhet om att den egentligen är rena gojan och en 110 minuter lång reklamspot för amerikanska flygvapnet. Men den har ju så förbaskat bra flygscener.

Det fick mig att fundera på hur olika man upplever filmer. Och hur vanskligt det kan vara att rekommendera filmer som man själv gripits av. Men til syvende och sidst finns det bara ett enda läge när det egentligen spelar någon roll vad ens biosällskap tycker. Den första dejten.

Man måste ju veta om man gillar samma saker. Om man skrattar på samma ställen. Om man smackar när man äter popcorn. Om man har för vana att gå på bio iklädd stor hatt eller afroperuk. Och om man, när man smyger armen runt sin ömma låga i biomörkret, får sig ett hugg i fingret från hans/hennes mormors löständer.

Okej, några kriterier för bra dejtfilmer måste vi ha. De måste förstås vara romantiska. Och roliga och feelgoodiga. Man bör inte, som Robert De Niros figur i Taxi Driver, Travis Bickle, dra med sin tilltänkta på porrfilm. Nej , inga "men". Nu hör ni vad jag säger.

Välj någon av de här istället:

Harold & Maude – Om livet, döden och kärlek över generationsgränserna. Låter kanske inte så kul, men de spektakulära självmord som Harold iscensätter för att bli kvitt sina friarinnor är bara de värda biljetten.

När seklet var kort – "Har ni tråkigt? Köp en tvättbjörn! Man har aldrig tråkigt med en tvättbjörn!". Undersköna Magda Vasaryova spelar fru till en ölbryggare, käkar stek och häver öl till frukost och klättrar upp i byns högsta skorsten bara för att det är en fin dag.

En gång till Sam – En av Woody Allens bästa filmer, inspelad innan han han blev dubbelt så gammal som sina tjusiga motspelerskor.

Amelie från Montmartre – Sagolik fransk romans som involverar fotoautomater, cigarrlådor och trädgårdsdvärgar med klippkort på flyget.

När Harry mötte Sally – Amerikansk rom-com när den är som bäst. Man tror visserligen aldrig på Meg Ryan och Billy Crystal som kärlekspar, men det är också poängen.

Överreagera nu inte, bara, om er tilltänkta skrattar på fel ställe. Kom ihåg att i vissa kulturer kan det anses sårande att slå upp armarna över huvudet och fly skrikande ur biolokalen.Lars Thulinpåminner om att det inte är snön som faller.

lars.thulin@allehandasyd.se