Nöje

Hanna Ferm: "Min största utmaning"

Tv Artikeln publicerades
Hanna Ferm är en av de stora favoriterna i årets "Idol". Jag har velat bli artist i hela mitt liv, säger hon.
Foto:Stina Stjernkvist/TT
Hanna Ferm är en av de stora favoriterna i årets "Idol". Jag har velat bli artist i hela mitt liv, säger hon.

Veckans "Idol"-tema är "klassiska hits". Hanna Ferm ska ta sig an Tina Turners svårsjungna "River deep – mountain high" – i långklänning och höga klackar. "Det kommer att bli min största utmaning hittills på många plan", säger hon.

Hanna Ferm har under hela hösten räknats som en av de stora favoriterna i "Idol". Själv har hon kämpat med nervositet och inte tyckt att hon fått ut max av sina framträdanden.

– Jag har känt hela vägen, och speciellt fram till livesändningarna, att jag inte fått fram det jag vill för att jag har varit för nervös. Jag visste inte vad det berodde på, men jag fattar ju nu att det var för att jag inte var van vid en sådan här situation. Det är en helt annan sak än verkliga livet, det är en så konstlad värld, säger Hanna Ferm.

Allt eftersom hon har blivit mer trygg i "Idol"-gänget har det blivit bättre och häromveckan, när hon tolkade Miriam Bryants Lisa Nilsson-tolkning "Allt jag behöver", lossnade det helt.

– Innan dess har jag känt att jag har varit nervös före och sedan fortsatt vara nervös under hela numret. Nervös hela tiden. Men då var jag inte nervös när jag väl stod på scenen utan jag släppte bara loss och hade roligt.

Det blev också ett av Hanna Ferms mest hyllade framträdanden hittills i "Idol" – inte minst för att hon vågade göra något annorlunda.

– Jag hade fastnat lite i något spår i huvudet att jag ska sjunga mina ballader. Även om jag tycker att det är skitkul att showa så är det svårt att ta sig ur boxen och det var väl det jag kände då, att jag lyckades kliva ur den. "Shit, vad mycket möjligheter det finns", kände jag efter den veckan.

Den här veckan ska hon återigen sjunga en fartfylld låt – Tina Turners klassiker "River deep – mountain high".

– Jag valde den mest för att jag tycker att den är så himla kul. Sedan är det en väldigt stor utmaning, både sångmässigt och sceniskt, så det är jag lite orolig för men jag är mest taggad.

Kläderna är också ett orosmoment – Hanna Ferm ska uppträda i långklänning och höga klackar och oroar sig för att trassla in sig.

– Det är redan en jäkligt stor utmaning och så slänger man in ännu ett problem... Men jag känner mig redo.

Målet för veckan är, som vanligt, att gå vidare till nästa fredag. Hanna Ferm vill gå så långt som möjligt i "Idol" men att stå som vinnare är inget självändamål.

– Den här tävlingen avgör ju inte vem som lyckas i framtiden, om en månad är vi alla på samma plats ändå. Då är ingen kvar i tävlingen. Det finns en vinnare men vinnaren kommer också att behöva jobba.

"Idol" sänds i TV4 på fredag klockan 20.00. (TT)

Fakta

Veckans låtar

Joakim Jakobsson, 29, Malmö: ”It's not unusual” (Tom Jones)

Gabriel Cancela, 24, Stockholm: "A change is gonna come” (Sam Cooke)

Hanna Ferm, 17, Pixbo: "River deep – mountain high” (Tina Turner)

Kevin Klein, 25, Lund: ”When a man loves a woman” (Percy Sledge)

Noah Gerstenfeld, 19, Göteborg: ”Suspicious minds” (Elvis Presley)

Jemima Hicintuka, 18, Gällivare: "Fever” (Peggy Lee)

Chris Kläfford, 28, Lindesberg: ”Fly me to the moon” (Frank Sinatra)

Hanna Ferm

Född: 23 oktober 2000.

Bor: I Pixbo.

Bakgrund: Har sjungit i hela sitt liv och deltagit i flera talangtävlingar – däribland "Talang" i TV3 där hon gick till semifinal, Musik Direkt och Stjärnskott. Går andra året på gymnasiet men har i höst tagit en paus från studierna för att fokusera på "Idol".

"Idol"-resa: Upptäcktes på Youtube av produktionen och uppmanades att söka till programmet. Fick en guldbiljett av juryn efter att ha framfört Adeles "Rolling in the deep" och lyckades sedan övertyga under slutaudition och kvalveckan. I fredagsfinalerna har hon sjungit låtar av bland andra Christina Aguilera, Leona Lewis och Zara Larsson.

Visa mer...