Annons
Nöje

Iannucci slutar göra satir av politik

Armando Iannucci, bioaktuell ed ”The death of Stalin”, har ägnat det senaste decenniet åt att häckla brittiska och amerikanska politiker i tv-serier och filmer som "Veep" och "In the loop". Men nu har han fått nog: ”Vita huset har blivit så absurt, det går inte att skildra fiktivt på ett lyckat sätt.”
Film • Publicerad 7 februari 2018
Armando Iannucci har hoppat av ”Veep” och slutat skildra amerikansk politik. ”Jag gör hellre saker som uppmuntrar folk att delta och rösta'”, säger den bioaktuelle satirikern.
Armando Iannucci har hoppat av ”Veep” och slutat skildra amerikansk politik. ”Jag gör hellre saker som uppmuntrar folk att delta och rösta'”, säger den bioaktuelle satirikern.Foto: Per Wahlberg/TT

Man skulle kunna tro att Armando Iannuccis skiftande fokus, från häcklandet av Vita huset i tv-serien "Veep" till den farsartade skildringen av den högsta ledningen i Sovjet i "The death of Stalin", har med den ökade svårighetsgraden att parodiera det amerikanska styret att göra. Men planeringen av filmen, som får biopremiär den 9 februari, påbörjades sommaren 2016, innan Trump hade valts.

– Den är mer ett svar på de nationalistiska rörelser som har börjat ta fart, känslan av att demokratin är i ett sårbart läge. Vi ser det i Turkiet, Egypten och i Italien under Berlusconi. Men nu när filmen får premiär ser den så klart ut som en kommentar till Trump, vilket vi inte förutsåg när vi började.

I bioaktuella ”The death of Stalin” uppstår ett farligt maktspel när diktatorn dör och hans närmaste krets börjar intrigera.
I bioaktuella ”The death of Stalin” uppstår ett farligt maktspel när diktatorn dör och hans närmaste krets börjar intrigera.Foto: Nicola Dove
Annons

Intrigerna i "The death of Stalin" tar fart när diktatorn dör och hans närmaste krets, Chrusjtjov (Steve Buscemi), Zjukov (Jason Isaacs) och Molokov (Michael Palin), börjar slåss om makten i halsbrytande snabbpratad iannuccisk stil.

Filmen visades på filmfestivalen i Göteborg, där Armando Iannucci försökte komma ikapp sin jetlag över en skål müsli och lite kaffe samtidigt som han kommenterade faktumet att filmen har blivit förbjuden i Ryssland och Vitryssland.

– Jag förstod innan att det skulle uppstå nervositet. Så det första jag sade var att vi skulle vara respektfulla mot historiska fakta, vad som verkligen hände och gentemot det ryska folket. Det är bara politikerna som blir utsatta för en humoristisk behandling. Men min förhoppning är fortfarande att filmen ska få visas, så småningom.

Att fortsätta göra satir av den amerikanska och brittiska politiken har Armando Iannucci gett upp. Han säger att det är Trump själv som har blivit komikern och att det kanske är bättre att använda energin till att förmå folk att delta i demokratin, föra seriösa samtal och att rösta istället för att utmåla politiken som giftig och meningslös. Hans resonemang ekar av Brexit-omröstningen men landar, oundvikligen, i Trump och USA.

– Det är en väldigt farlig vändpunkt när en folkvald politiker säger att han har rätt och att alla som inte håller med är opatriotiska. Den amerikanska senatorn Jeffrey Flake jämförde härom veckan Trumps språkbruk med Stalins, när han använde sig av frasen "enemy of the people" om CNN. När vi har politiker som inte kan ta ett skämt, det är då vi måste inse att vi är i fara.

Miranda Sigander/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons