Nöje

Joss Ture: ”Jag är en ödmjuk bitch”

Lövestad Artikeln publicerades
För Joss Ture är det lika naturligt att skriva musik och måla som att äta och andas.
Foto: Desirée Persson
För Joss Ture är det lika naturligt att skriva musik och måla som att äta och andas.

Joss Tures musik har blivit uppmärksammad av både Martina Montelius och skådespelaren David Wiberg. Den senaste singeln ”Jag sa nej” skrev hon i samband med metoo.

Hemma hos Joss Ture i Lövestad trängs tavlor i starka färger längst väggarna. I hörnet står en gitarr på ett ställ. För snart en vecka sen släpptes singeln ”Jag sa nej”. En egenupplevd låt som Joss Ture skrev i samband med metoo.

– Texten är väldigt rak, nästan på ett brutalt sätt. Men jag brukar skriva om allt, det är ett sätt för mig att bearbeta saker.

Med enkla melodier och välformulerade texter, som förmedlas på klingande skånska, är det svårt att värja sig för Joss Tures musik. Trots det är genren tämligen nytt element i hennes konstnärskap. För drygt två år sedan arbetade Joss Ture som fotograf på en sportkedjas produktavdelning. Ett roligt, men stressigt arbete som efter tio hårda år kom att ge konsekvenser.

– Det stressiga tempot blev till slut för mycket. Jag kraschade rejält.

Joss Ture blev sjukskriven och bestämde sig för att sälja allt hon ägde och köpa en husvagn. Hon placerade den på en bekants tomt i Lövestad och började skriva låtar till det som kom att bli debutalbumet ”Resultatet av ett inbördeskrig”.

– Det var ett sätt för mig att bearbeta mina känslor.

Tidigare kunde Joss Ture skriva en låt och lägga ut den på Facebook samma kväll. Men efter ett inspirerande avsnitt av podcasten ”Lunch med Montelius” ändrades förutsättningarna. Det var då musiken började ta fart på riktigt.

– Jag tycker om att skicka små presenter till folk jag uppskattar. Men eftersom jag är fattig blir det ofta något jag skapat själv. Martina Montelius fick låten ”Ge mig luft”.

Gesten uppskattades. Montelius kände igen sig i texten och frågade om hon fick använda låten i sitt sommarprat.

Joss Ture skriver om sånt hon ser känner. Låtarna kommer ofta väldigt snabbt.
Foto: Desirée Persson
Joss Ture skriver om sånt hon ser känner. Låtarna kommer ofta väldigt snabbt.

– Jag blev chockad men väldigt, väldigt glad, säger Joss Ture.

På den vägen är det. Producenten Hugo Lindmark hörde sommarpratet och i dag är Joss Ture signad på hans skivbolag Enstöring Music i Stockholm. Men Joss Ture har fortfarande full kontroll över processen.

– Jag är en ödmjuk bitch när det kommer till mitt konstnärskap. Jag vet hur jag vill ha det.

Joss Ture har svårt för att hålla sig till en sak. Passionen för att måla är fortfarande stark och i sommar ska hon bland annat ställa ut på konstutställning Blått&Rött på Christinehofs slott. Målningen föreställer en naken kvinnokropp med tigerhuvud. Bilden är också omslag till den senaste singeln.

Trots att Joss Ture har många bollar i luften är hon fortfarande sjukskriven och kämpar med att försöka hitta en hållbar arbetssituation. Men musiken och målandet ser hon inte som en belastning. Snarare tvärtom.

– Att måla och skriva musik är detsamma som att andas och äta mat för mig. Jag måste göra det.

Fakta

Joss Ture

Ålder: 32 år.

Bor: Inneboende i Lövestad. Växte upp i Blentarp.

Familj: Mamma, pappa och en lillebror.

Aktuell: Med singeln Jag sa nej och konstutställningen Blått&Rött på Christinehofs slott.

Album: Resultatet av ett inbördeskrig (2018). Producerat av Enstöring Music i Stockholm som ägs av Hugo Lindmark och Maja Nilsson.

Visa mer...