Kultur

Anttila lovar nytt material till Tomelillakonsert

Musik Artikeln publicerades
Foto: Maja Suslin/TT

Det var något så oglammigt som ekonomi som fick popartisten Kristian Anttila att skala ner och satsa på ett helakustiskt turnéformat. En form som han i dag är tacksam för att han fann – och har fortsatt att utveckla.

På fredag kommer han med gitarren till Tomelillas Jazzarkiv.

Kristian Anttila befinner sig i Malmö och väntar på dagens spelning när YA ringer. Åtta Skånespelningar på sju dagar, det är schemat för den här veckan. Och ungefär likadant har Kristian levt sedan han släppte sin senaste platta ”Rum 4 avd. 81” i februari 2016.

– Det har varit oavbrutet turnerande sedan dess, jag mellanlandar i Göteborg och tvättar då och då, berättar han. Folk som ser mitt resschema kan bli förfärade men jag brukar säga att jag får energi av att vara i rörelse.

Den senaste skivan hyllades av kritikerna som Anttilas bästa. Texterna skrev han under sin tid på en psykiatrisk avdelning – och till en början hade han svårt att framföra låtarna live. I dag har han hunnit få en annan distans.

– Nu kan jag titta på det utifrån och förmedla hopp på ett annat sätt.

När han debuterade för 15 år sedan var hans sound trendigt och karriären på ständig uppgång. Men så förändrades något på den svenska på musikhimlen och Kristian Anttila fick uppleva hur pendeln svängde.

– Plötsligt var pop och rock gamlingarnas musik, hiphop och house blev ungdomarnas. Man hamnade i någon slags skuggsida och det var väldigt tungt att plötsligt inte vara intressant för allmänheten, säger han.

”Det blev färre spelningar och svårt att få ihop ekonomin med ett band”

Det var ett burdust uppvaknande, insikten att inget är för evigt. Men en desto större orsak till brytpunkten i Kristian Anttilas karriär – då han bytte stora scener och rock'n'roll-liv mot akustiska och intima konserter – var den krassa ekonomiska verkligheten.

– Det blev färre spelningar och svårt att få ihop ekonomin med ett band. Jag fick gå tillbaka till att få några hundringar och sova på någons soffa.

Men snarare än att ha gått tillbaka till en budgetvariant av artisteriet vill Kristian Anttila se det som att han åter har hittat kärnan i sitt skrivande.

– Alla låtar börjar i att jag är ensam med gitarren på mitt rum, och alla låtar är skrivna för att funka i det formatet.

Kraschen karriärmässigt, som han kallar det, visade sig vara nödvändig för hans utveckling. Dagens version av en Kristian Anttila-konsert är mer av en föreställning, menar han.

– Det inbegriper fler konstformer än musik. Jag går upp på scen, pratar med publiken, drar en låt, läser en dikt och kanske bjuder jag upp någon. Det finns ett stort utrymme för spontanitet i formatet, eftersom jag är själv på scen behöver jag inte bestämma i förväg vad som ska hända.

”Man är en skapande människa hela livet, man måste bara ge det tid och fokus”

Spelningen i Tomelilla är bara en av många på orter i popscenens periferi, platser som Kristian Anttila tycker förtjänar att uppmärksammas. Samtidigt, berättar han, är det snarare hans egen nyfikenhet som driver honom ut.

– Det handlar inte om att jag ska stå på scen och vara stjärnan – även om jag fantiserade om det som tonåring – jag är mer en upptäcktsresande. Musiken har tagit mig till möten och platser som jag i all sanning inte hade kommit till annars. Det blev inte som jag hade tänkt mig men det har gett mig mycket oväntade saker.

Det har gått några år sedan du släppte nytt material. Finns det chans att få höra något nytt i Tomelilla?

– Hade du frågat innan sommaren hade jag sagt att jag är tömd och slut, att jag fyllt min kvot som artist med de här skivorna, börjar Kristian Anttila.

– Men jag fick Ingmar Bergmanstipendiet i somras och äran att bo i hans sommarhus på Fårö. Där visade det sig att musik var kul igen och jag rasslade ur mig melodier och text. Jag åkte därifrån med upptäckten att man är en skapande människa hela livet, man måste bara ge det tid och fokus.

Du var inte tömd?

– Jag var inte det. Och faktiskt, nu när du säger det, jag kör en ny låt på fredag. Jag har en del skelett med varierande köttmängd och får göra klart de procent som återstår. Det är ett löfte, det blir premiär i Tomelilla!

Fakta

Kristian Anttila

39 år, bor i Göteborg

Genre: Pop

Album: Natta de mina (2003), Innan bomberna (2005), Lille Napoleon (2008), Svenska tjejer (2010), Djur & människor (2012), Popruna 2003-2013 (2013), Rum 4 avd. 81 (2016).

Aktuell: Spelar på Jazzarkivet i Tomelilla fredag 19 oktober. Start klockan 18, föranmälan krävs.

Visa mer...