Nöje

Mandelmanns vill inspirera i vardagen

Tv Artikeln publicerades
”Jag älskar att se Marie i rutan men jag har lite svårare att se mig själv”, säger Gustav Mandelmann. Nu är han och Marie Mandelmann tillbaka med en ny säsong av succéprogrammet ”Mandelmanns gård”.
Foto: Henrik Montgomery/TT
”Jag älskar att se Marie i rutan men jag har lite svårare att se mig själv”, säger Gustav Mandelmann. Nu är han och Marie Mandelmann tillbaka med en ny säsong av succéprogrammet ”Mandelmanns gård”.

Marie och Gustav Mandelmann är tillbaka i rutan. Tack vare succén "Mandelmanns gård" blir de numera igenkända så fort de lämnar Djupadal. ”Det är tur att vi har 60 hektar att hålla till på där det inte är en käft”, säger Gustav och skrattar.

Den första säsongen av TV4:s "Mandelmanns gård" blev en jätteframgång. Programmet blev den stora vinnaren på tv-prisgalan Kristallen där Marie och Gustav Mandelmann också utsågs till förra årets största tv-personligheter.

I vardagen märker dock lantbrukarparet inte av genombrottet något särskilt.

– Vi är ju nästan alltid hemma på gården och där är vi fredade. Men när man kommer utanför så kommer folk fram och gratulerar och hälsar, det är väldigt gulligt, säger Marie Mandelmann.

– Det blir selfies till höger och vänster. Det är roligt för många blir väldigt glada när de ser en, fyller Gustav Mandelmann i.

Men kändisskapet är inte enbart positivt.

– Som nu när korna sinar och man går och köper mjölk. Då måste folk så klart kommentera det, "har inte ni egna kor?", säger Marie Mandelmann.

”Vi vill förmedla något och inspirera folk till att stoppa fingrarna i jorden”, säger Marie Mandelmann, här med maken Gustav.
Foto: Henrik Montgomery/TT
”Vi vill förmedla något och inspirera folk till att stoppa fingrarna i jorden”, säger Marie Mandelmann, här med maken Gustav.

Överlag är de dock överväldigade av reaktionerna på tv-programmet om deras liv på gården på Österlen.

– När vi startade den här gården så ville vi ha en mötesplats för människor, vi ville visa hur man odlar och hur det är på en gård. Nu har det här mötet utvecklats så att vi även kan möta människor i tv, säger Marie Mandelmann.

Det känns som att folk blir väldigt inspirerade, vad får ni höra från tittarna?

– Till exempel att "nu har gubben byggt ett växthus till mig", säger Gustav Mandelmann.

– Eller att "nu har vi äntligen köpt en gård och flyttat ut, ni gjorde så att vi tog steget". Det är jätteroligt. Eller om mat, det är många som har börjat tänka på råvaror och lagar mat tillsammans. Det är också kul, att inspirera i vardagen, säger Marie Mandelmann.

I den andra säsongen av "Mandelmanns gård" får tittarna återigen besöka Djupadal. Men det är inte bara mer av samma.

– Det var ett helt annorlunda år, odlingsmässigt. 2017 var ju verkligen regnets år. Så det var en utmaning, vi behövde inte bevattna grödorna men å andra sidan var det solfattigt och det kommer vi att prata om, hur det påverkar, säger Gustav Mandelmann.

Marie Mandelmann fyller i:

– Sedan händer det alltid nya saker på en gård, ena dagen är aldrig den andra lik. En kalvning är alltid annorlunda.

Fakta

”Mandelmanns gård”

Marie och Gustav Mandelmann träffades när de båda studerade vid konstskolan Gerlesborgsskolan i Bohuslän. Paret gifte sig 1992 och driver sedan många år gården Djupadal, som bland annat innefattar Mandelmanns trädgårdar.

Tillsammans har de skrivit böcker som "Sjävhushållning på Djupadal" och "Mandelmanns köksbok".

"Mandelmanns gård" fick premiär i TV4 i fjol och den första säsongen blev en tittarsuccé. Programmet vann tre priser på tv-prisgalan Kristallen – årets tv-program, årets livsstilsprogram och årets tv-personlighet.

Den andra säsongen av "Mandelmanns gård" får premiär i TV4 i kväll, den 9 januari.

Visa mer...