Nöje

Musikmästarna värmer upp med vinyl

Nöje Artikeln publicerades

Musik är en drog – men en ofarlig sådan, som ger kickar hela livet. Det är därför kusinerna Per och Nils fortfarande är beroende, och därför de vann Allehandas stora popfrågetävling i fjor.

Under artistnamnet Blue For Two – lånat av Freddie Wadling – rodde kusinerna Nils Persson och Per Hansson hem fjorårets final av It takes 2, popfrågetävlingen som är öppen för alla popvetare. Och givetvis kan de här två herrarna löjligt mycket om populärmusik. Så länge det inte handlar om hiphop eller schlager.

– De flesta har väl en fas i tonåren när man lyssnar mycket på musik, förklarar Nils Persson. Och är man tillräckligt intresserad så fortsätter man.

– Gillar man musiken så sätter man sig in i vilka som gjort den och vilka som spelar. Så att man kan hitta mer bra musik, menar Per.

Visst. Men alla skaffar inte rocklexikon för att gräva djupare. Alla löser inte Melodikrysset i radion så gott som varje vecka, som Nils gör. Eller ordnar egna popfrågetävlingar för kompisar, som Per gör.

Nils pluggar engelska i Lund, Per jobbar på posten. Men det är musiken som är deras stora kärlek och intresse.

Med jämna mellanrum träffas de och spelar nya plattor och snackar om musik. Gärna hemma i Pers vardagsrum hemma i Tomelilla, där en monumental skivsamling, i vinyl försöker göra sig så obemärkt som möjligt i hyllor längs väggarna under snedtaket.

Att ha skivorna undanstoppade är inget alternativ. Han har ännu mer skivor magasinerade, och säljer ibland på marknader för att finansiera sitt "missbruk".

Båda killarna samlar förstås. Exempelvis försöker Per få ihop hela The Sweets utgivning. Då menar vi inte bara deras album och singlar, utan alla olika pressningar från olika länder plus rariteter. Han har 15 exemplar bara av Desolation Boulevard.

– Om folk tycker det är nörderi? Säkert. Men de säger det inte till mig, ler Per självironiskt.

Både Per Hansson och Nils Persson hade sina formativa tonår i vinylåldern. men det är inte bara därför, försäkrar de, som de än i dag bara köper skivor på vinyl.

– Först och främst är det för upplevelsen, att hålla i det stora omslaget. Men cd:n har sämre ljudåtergivning också, anser Per, som drömmer om en vinylspelare med laserläsare.

För Per Hansson finns knappt något härligare än att slå sig ner i soffan med en ny vinylplatta på spelaren och läsa och beundra omslaget, i dess imponerande fullformat. Helst med utvik som hade fått en ynklig cd-skiva att skämmas binärkoden ur sig.

– Då har jag en mysstund för mig själv, säger Per.

– Vinylomslag är en förlorad konstart, suckar Nils och skakar på huvudet.

Kunskaperna och samlandet är kul, tycker kusinerna, men de enas om att musiken givetvis är det viktigaste. Som tvåa kommer faktiskt skivomslagen, och som trea själva lyssnarupplevelsen.

– Musik går direkt till hjärtat, säger Nils. Det kan lyfta en när man mår lite taskigt. Jag ser det som en ofarlig drog. Man får energi och kickar av musik.

Det var via en annons som duon fick nys om Allehandas popfrågetävling, som ju upprepas på Palmfestivalen i Trelleborg i slutet av sommaren. Ulf Elfving korade Blue for two som bäst bland 28 tvåmannalag.

– Det var första gången vi tävlade tillsammans, berättar Nils.

– Men det var mycket vi inte kunde, tillägger Per.

– Fast det ska vara en viss svårighet, tycker Nils.

– Alla drabbas av blackouter, säger Per.

– Men det är kul bara att vara med, tycker Nils. Roligt att komma fram, som de säger i Ring så spelar vi!

Som vinnare är Per och Nils direktkvalificerade till årets final, som går av stapeln den 26 augusti. Och kvalomgången på Ångkvarnen i Trelleborg den 17 juni behöver de inte vara med på. Men det tänker de vara i alla fall.

– Det är ändå kul att tävla, och att träffa likasinnade. Så att man ser att man inte är ensam som nörd! skrattar Nils.

Lustigt nog har killarna ännu inte utnyttjat sitt förstapris: en ballongfärd över Skåne.

– Jag har lite anlag för svindel, säger Nils Persson. Men vi ska!

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.seFotnot: Anmälan till It takes 2 "06 ska göras senast 1 juni till TA, Box 73, 231 21 Trelleborg.Testa dina popkunskaper


Värm upp inför kvalet till nya omgången av It takes 2. Följande frågor har knåpats ihop av Peter Kronström, tävlingens spelledare och domare. Scrolla ner för rätt svar.1: Vad var namnet på den rockopera som gruppen The Who gjorde på 60-talet?

2: I vilket glamoröst 70-talsband var Marc Bolan sångare och frontfigur?

3: Vilken svensk grupp hade 1981 en jättehit med låten Två av oss?

4: Vilket år dog Freddie Mercury som var sångare i Queen?

5: Vilken sångare nådde 2005 stora framgångar med albumet Back to Bedlam?

SVAR:

1: Tommy

2: T.Rex

3: X-Models

4: 24 november 1991

5: James Blunt

Musik Tomelilla