Nöje

Polen nästa för Mollys Gusher

Nöje Artikeln publicerades

Bytet till hårdrock kändes helt rätt för Mollys Gusher och Tomelillatrummisen Alex Wehlin. Så har bandet också en karriär på gång i Polen, där de spelat för en jättepublik på 350000 personer.

Alex Wehlin lämnade Tomelilla, där han ännu har sina föräldrar, för Örebro 1996. Där fick han gå musikgymnasiet, och där bildades också powerpopbandet Platinum Blonde, som sedermera blev Mollys Gusher.

Bandet har nu släppt sin debutplatta, en stenhård blandning av ödesmättad metal någonstans mellan Black Sabbath och Guns'n'Roses. Och de släpper den själva, trötta på alla "halvlöften" från skivbolag.

– "Skicka in lite fler låtar", säger de och bla, bla, bla. Till sist blir man less, säger Alex Wehlin luttrat.

– Jag vet inte om det är minskande försäljning som har gjort dem fegare. De satsar helst på Idolgrejen.

Killarna i Mollys Gusher har nu lagt alla sinasparpengar på plattan, spelat in och fixat distribution.Alex har till och med, som en sparåtgärd, flyttat in hos sångaren Simon Vegas.

– Om jag inte hade trott att det var värt det så hade jag aldrig satsat alla mina pengar, säger Alex.

– Funkar det inte så har man i alla fall satsat. Jag vill inte vakna om 50 år och tänka att "fan jag borde ha gjort det!"

Stilbytet förklarar Alex med att det kändesnaturligt. Det var nogändå hårdrockare killar-na var, i själ och hjärta.

– Vi har alltid varit dragna till tyngre prylar, berättar han. Alla har hårdrocken i sig, och punken som bakgrund. Jag vet inte vad vi tänkte när vi skulle köra en poppigare stil!

– Melodin finns ju kvar i låtarna, men musiken är tyngre. Vi har gått tillbaka till det vi var från början. Sina hittills mest framgångsrika äventyr har Mollys ovanligt nog haft i Polen. Efter nyår väntar en tvåveckors turné i Polen.

– Det började 1999 när vi var Platinum Blonde och var med i ett utbyte som hette "Sverige i fokus". Vi och en massa politiker, och så Young Eagles som numera är User.

Under andra vändan 2003 tog det fart. Mollys Gusher blev enda svenska bandet på Woodstock Stop, en välgörenhetsgala med närmare 400000 besökare, direktsänd i tv.

– Helt sjukt! skrattar Alex. Vi skakade av nervositet. Men inte när vi stod på scenen, utan efteråt, när vi såg filmen.

– När man var där så kändes det så overkligt, och scenen var så hög att man knappt såg något, bara ett hav av folk. Så otroligt mäktigt när alla vrålade!

Det svenska hårdrocksbandet var förstås rätt exotiska, och efter spelningen började låtar de skrivit även att bli populära som mobilringsignaler.

– Polackerna är inte lika kräsna som svenskar, tycker Alex. De kan gå och kolla ett band de inte hört, men här vill folk veta allt på förhand innan de går.

Den 8 januari är Mollys Gusher bokade för en ny, tv-sänd polsk rockgala. Utomhus.

– Jag undrar hur de ska lösa det där med värme på scenen, säger Alex Wehlin lite oroat. Men det har de säkert tänkt på!

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se