Nöje

Rock'n'roll-världen sörjer Tom Petty

Musik Artikeln publicerades
Tom Petty (1950-2017)
Foto:Joseph Longo
Tom Petty (1950-2017)

Tom Petty är död. Den legendariske rockstjärnan somnade in på sjukhus efter att ha drabbats av hjärtstillestånd. "Det är chockerande, förkrossande nyheter", säger Bob Dylan.

"Å Tom Pettys familjs vägnar är vi förkrossade över att behöva meddela vår pappa, make, bror, ledare och vän Tom Pettys alltför tidiga bortgång", säger Pettys manager i ett uttalande, skriver nyhetsbyrån AFP.

Han somnade in fridfullt på sjukhuset i Santa Monica i Los Angeles, omgiven av familj, vänner och bandmedlemmar, uppger managern.

Enligt TMZ fördes Petty till sjukhuset på söndagskvällen efter att ha drabbats av hjärtstillestånd. När han hittades i sitt hem i Malibu var han medvetslös och andades inte. När familjen senare fick veta att Petty inte visade någon hjärnaktivitet gav de upp hoppet och de valde att avbryta de livsuppehållande åtgärderna.

Kollegor och musikälskare över hela världen reagerar nu med sorg inför dödsbudet.

– Det är chockerande, förkrossande nyheter, säger rockikonen Bob Dylan, som var Pettys bandkamrat i Traveling Wilburys, till Rolling Stone.

– Jag hade så höga tankar om Tom. Han var en fantastisk artist, full av ljus, en vän, och jag kommer aldrig att glömma honom.

Bland Pettys svenska fans tillhör artisten Per Gessle de största. "Den bäste av de bästa är borta. Så sorgligt", skriver han på Twitter.

2012 berättade Gessle för TT om när han mötte Tom Petty i Amsterdam kring 1989–90. "Roxette gjorde tv-intervjuer på en slottsgård och Tom Petty stod i ett fönster några trappor upp. Och han skrek "I love your record!" vilket fortfarande gör mig glad, sade han.

Dödsbudet föregicks av några förvirrade timmar. På måndagskvällen svensk tid kom uppgifter om hans död. CBS News skrev till en början att polisen i Los Angeles bekräftade att Petty var död, men polisen skrev senare på Twitter att uppgifterna som lämnades till medier hade lämnats "oavsiktligt".

Enligt CBS News gjorde han sin senaste spelning i måndags i förra veckan, då Tom Petty and The Heartbreakers hade tre utsålda konserter på Hollywood Bowl för att avsluta deras 40-årsjubileumsturné.

Inför spelningarna sade Petty till Rolling Stone att det skulle bli hans "sista resa runt landet". Han hade dock inga planer på att helt lägga av.

– Jag behöver något att göra, annars har jag en förmåga att bli ett plågoris hemma i huset, sa han.

Bandet, som totalt har släppt 13 album, är känt för låtar som "American girl", "Breakdown" och "I won't back down". CBS News skriver att Petty gjorde sin senaste spelning i måndags i förra veckan, då bandet hade tre utsålda konserter på Hollywood Bowl för att avsluta deras 40-årsjubileumsturné. Inför spelningarna sade Petty till Rolling Stone att de skulle bli hans "sista resa runt landet".

Tom Petty släppte också flera soloalbum, och mellan 1988 och 1990 spelade han med i supergruppen Traveling Wilburys där även Bob Dylan, George Harrison, Roy Orbison och Jeff Lynne var med. (TT)