Nöje

Vem får årets kulturpris?

Nöje Artikeln publicerades

Nu är det dags att dela ut YA:s Kulturpris för åttonde gången i rad. Fem förtjänta kandidater kämpar om priset på tisdag i nästa vecka.

Sedan 2003 har sju kulturpristagare kvitterat ut 25 000 kronor vardera. Det första av YA:s Kulturpris gick till cirkusartisten Timotie Girardone, det andra till trollkonstnären Malin Nilsson och sedan följde skådespelaren och teaterföreståndaren Bror Tommy Borgström, konstnären Hampus Lejon, musikgruppen Le Battaillon des Fous, musikern Peter Anthonsson och förra året gick priset till cirkusartisten Rebecka Nord.

I år är det fem nya nominerade kandidater till priset. De är sång- och musikgruppen Chim con Brio, musikalartisten Robin Andersson, sångerskan och låtskrivaren Anna Hertzman, teatergruppen ScenÖsterlen och författaren Mikael Fant.

I år fick vi in cirka 200 förslag på 30 olika kandidater och juryn hade, som vanligt, ett styvt jobb att sålla fram fem kandidater ur denna digra lunta. De nominerade ska ha en stark anknytning till våra fem kommuner i sydost och vi vill dessutom ha en god spridning när det gäller genre, kön och geografisk hemvist inom vårt område.

I år ingår fem personer i juryn, tre från Ystads allehanda och två från kulturlivet utanför tidningen. De är: Sara Kennedy, skådespelare och kulturpedagog, Elisabeth Wikenhed, kultursekreterare i Simrishamns kommun, Jörgen Svensson, chefredaktör på YA, Emil Sandgren, nöjesredaktör på YA och Robert Dahlström, kulturredaktör på YA.

Tisdagen fjärde maj avgörs vem som ska få årets YA-Kulturpris. Det sker på teaterbiografen Scala i Ystad och ni har möjlighet att vara med. Det är bara att hämta en biljett på något av våra kontor helt gratis. Vi bjuder på lite mingeltillbehör när ni kommer vid sex på kvällen och klockan sju börjar showen.

Samtliga av de fem nominerade kommer att på scen göra ett nummer, eller en presentation, och därefter har juryn att sammanträda och fatta ett beslut om vem som tar hem årets Kulturpris.

Ni är alla hjärtligt välkomna!