Nöje

Ystadslåten gör succé: ”Ren olyckshändelse”

Ystad Artikeln publicerades
Phix har släppt en singel som gör succé på Spotify.
Foto: Marit Lasson
Phix har släppt en singel som gör succé på Spotify.

I listan som toppas av gastronomen och melodifestivaldeltagaren Edward Blom hittar vi också ett superlokalt bidrag.

”Ystatös” med bandet Phix är Sveriges just nu 8:e mest virala låt.

Man kan väl säga att svenska folket har sagt sitt. Spellistan ”Viral 50 i Sverige”, på musiktjänsten Spotify, förnyas varje vecka och innehåller låtarna som delats mest i landet.

Phix debutsingel ”Ystatös” har klättrat upp till en åttondeplats när vecka sju inleds. Låten släpptes i mitten av januari och mottagandet överträffade minst sagt bandets förhoppningar.

– Det här hade vi inte alls räknat med. Etta på listan är Edward Blom – och vi är inte ens med i Melodifestivalen, säger sångaren och gitarristen Joakim Lydén.

”Ystatös” kom till av en slump. Phix är i grunden ett coverband som mestadels spelat på fester och bröllop.

– Det var Oliver Andersson (trummor och sång) som sa att vi borde skriva en låt om en Ystatös. Det var en ren olyckshändelse, skrattar Joakim Lydén.

Låten är som sagt bandets första egenskrivna, men nu har de fått blodad tand och utlovar mer material.

– Vi fick lite smak för det här och har börjat skriva mer eget. Alla låtar kommer inte handla om Ystad men det kommer en till med förankring här, säger Joakim Lydén.

I skrivande stund har ”Ystatös” spelats över 45 000 gånger på Spotify och den har även hörts i Sveriges Radio P4 Kristianstad. Och det är faktiskt inte bara Ystadsbor som har fastnat för den.

– Vi har haft många lyssnare i Stockholm, Malmö och Kristianstad. Det är lite förvånande, säger Joakim Lydén.

Var det ska sluta vågar han inte spekulera i. Men en låt sprider inte sig själv, det ligger en hel del arbete bakom framgången.

– Vi har haft en arbetsplan från släppet för att låten ska hålla fram till sommaren. Man måste tänka strategiskt och det handlar mycket om kontakter.

Framöver väntar publika spelningar på bland annat Kulla nöjesplats och en festivaldag i Trelleborg. Låten kommer också framföras i samband med årets Tösarajs i Ystad, den 17 april.

Men vem är egentligen den omsjungna Ystatösen?

– Det är en bra fråga, det får publiken tolka och avgöra. Min Ystatös är i alla fall min fru, säger Joakim Lydén.

Fakta

Phix

Bildades för ungefär tre år sedan. Har i huvudsak spelat covers på bröllop och fester.

Debutsingeln ”Ystatös” släpptes den 16 januari.

Medlemmar: Joakim Lydén (gitarr och sång), Filip Persson (gitarr och sång), Jimmy Nilsson (bas och sång), Oliver Andersson (trummor och sång), Gustaf Brandt (piano/keyboard).

Visa mer...