Annons

250 gripna efter kuppförsök i Etiopien

Etiopien • Publicerad 27 juni 2019
Säkerhetsstyrkor i huvudstaden Addis Abeba efter helgens kuppförsök. Arkivbild.
Säkerhetsstyrkor i huvudstaden Addis Abeba efter helgens kuppförsök. Arkivbild.Foto: Mulugeta Ayene/AP/TT

Sedan helgens kuppförsök har knappt 250 människor gripits i Etiopiens huvudstad Addis Abeba och i staden Bahir Dar. Det uppger statliga tv-kanalen EBC.

Enligt partiet National movement of Amhara (Nama) greps 56 av deras medlemmar på onsdagen i Addis Abeba. Partiet förnekar all inblandning i kuppen.

Annons

En talesperson från Nama säger att partiet också fått rapporter om att amharer har gripits i fyra städer i den centrala regionen Oromiya. Den etiopiske journalisten Eskinder Nega sade på torsdagen att fem aktivister har gripits.

Det etnocentriska partiet Nama bildades förra året och har snabbt blivit populärt i folkgruppen amhara, som utgör en fjärdedel av etiopierna. Partiet har vuxit till att bli en stark konkurrent till Amhara-partiet, som är ett av fyra partier i den styrande koalitionen.

Flera politiker och höga tjänstemän dödades i kuppförsöket i regionen Amhara i helgen, bland dem regionens ledare Ambachew Mekonnen och Etiopiens arméstabschef Seare Mekonnen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons