Nyheter

Akademien möttes på hemlig plats

Akademikrisen Artikeln publicerades
En manifestation ägde rum utanför Börshuset i Stockholm, men akademins ledamöter höll sitt möte på ett annat ställe.
Foto: Fredrik Persson
En manifestation ägde rum utanför Börshuset i Stockholm, men akademins ledamöter höll sitt möte på ett annat ställe.

Svenska Akademien lurade pressen och höll sitt torsdagsmöte på hemlig plats. Den krisande kulturinstitutionen utsåg där vårterminens sekreterare, direktör och kansler – och beslöt att på fredagen offentliggöra det länge emotsedda pressmeddelandet.

– Det är en stor vinst för Akademien, säger ledamoten Göran Malmqvist till TT.

Akademiens torsdagsmöte i Stockholm brukar passera obemärkt. Fram till förra veckan, då Börshuset i Gamla stan belamrades av medier som ville ha svar på frågor om den pågående krisen. Även den här veckan var ett stort pressuppbåd på plats inför mötet klockan 17, men ledamöterna höll till på hemlig plats enligt Göran Malmqvist – som meddelar att sammanträdet var lyckosamt.

– Vi fastställde att Anders Olsson är vår sekreterare resten av vårterminen. Jag, som var kansler tidigare, blev vald till direktör resten av vårterminen, och kansler blev Tomas Riad. Sedan blev vi klara med ett pressmeddelande där vi enats om en formulering. Det ska sammanställas i kväll av Anders Olsson, och kommer att lämnas i morgon tidigt, säger Göran Malmqvist på torsdagskvällen.

Sara Danius lämnade både posten som ständig sekreterare och sin stol i Akademien i förra veckan. Hon fick stöd av författaren och Akademieledamoten Sara Stridsberg. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sara Danius lämnade både posten som ständig sekreterare och sin stol i Akademien i förra veckan. Hon fick stöd av författaren och Akademieledamoten Sara Stridsberg. Arkivbild.

Den långa mötesagendan bockades av på tre timmar. Allt från priser till expertis diskuterades.

– Vi diskuterade en del externa konsulter vi behöver för vår verksamhet – som är experter på juridik och medier – som kommer att hjälpa oss att i vår verksamhet i den förändrade Akademien, säger Göran Malmqvist som inte avslöjar var mötet hölls.

Efter den senaste veckans turbulens var det färre ledamöter än vanligt på torsdagsmötet. Hittills har krisen resulterat i att Kjell Espmark, Peter Englund, Klas Östergren, Sara Danius och Katarina Frostenson har lämnat sina stolar. På torsdagen lämnade Lotta Lotass en formell ansökan om utträde. Hon och Kerstin Ekman deltar sedan tidigare inte i arbetet.

Samtidigt hade Akademien en lång dagordning att gå igenom under kvällen. Bland annat skulle priser och belöningar som halkat efter på grund av rådande kris behandlas, liksom det pressmeddelande om advokatutredningen av Akademien som skjutits upp gång på gång.

Ledamoten Sara Stridsberg har uttryckt tvivel över sin framtid i Akademien. "Sara Danius önskade inte lämna sitt uppdrag som ständig sekreterare. Resten får vi diskutera på morgondagens (torsdagens, reds anm) sammanträde. Och mitt beslut om min framtid i Akademien är givetvis beroende av hur Akademien nu agerar framöver", skrev Stridsberg i ett mejl till Dagens Nyheter.

Under torsdagseftermiddagen genomfördes en stor manifestation för den tidigare ständiga sekreteraren Sara Danius på Stortorget, där Börshuset ligger. Det var kriminologen Nina Rung som tillsammans med föreläsaren Kristina Wicksell och medieprofilen Cissi Wallin arrangerat manifestationen där man uppmanade alla kvarvarande ledamöter i Akademien att lämna sina stolar. Som symbol för arrangemanget har man valt knytblusen.

Ledamoten Kristina Lugn kommenterar den krisande Svenska Akademiens möte på torsdagen till Dagens Nyheter. Ledamöterna höll till på hemlig plats.

"Vi diskuterade mest hur vi ska förhindra ett totalhaveri", skriver hon i ett sms.

Enligt Lugn var det god stämning under mötet, men svårt med de tomma stolarna.

"Det som dominerade var rannsakan av fel vi uppenbarligen begått", skriver Lugn.

Fakta

Krisen i Akademien

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Han nekar hela tiden till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner.

Under hösten får en advokatbyrå i uppdrag att utreda kulturprofilens koppling till ledamöterna.

Utredningen presenteras för Akademins ledamöter och en djup spricka uppstår. Man röstar om uteslutning av ledamoten Katarina Frostenson som har koppling till kulturprofilen.

Den 6 april meddelar tre ledamöter som röstade för en uteslutning – Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren – att de lämnar sina stolar.

Den 7 april skriver Svenska Dagbladet att advokatutredningen visar att det finns skäl att misstänka att sekretessregler brutits vid ett flertal tillfällen, bland annat i samband med Nobelprisöverläggningar. Utredningen rekommenderar också Akademien att polisanmäla kulturprofilens verksamhet för ekonomisk brottslighet, vilket Akademien avblåser med en intern omröstning, enligt Danius.

Den 9 april uppger Dagens Nyheter, som tagit del av Svenska Akademiens advokatutredning, att kulturprofilen har avslöjat namnen på sju Nobelpristagare i förväg. Uppgifterna avfärdas av mannens advokat.

Den 10 april skriver ledamoten Horace Engdahl i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift".

Den 11 april uppger kungen att han är öppen för att låta skriva om Akademiens stadgar, bland annat vad gäller rätten till utträde. Samma dag konstaterar Nobelstiftelsen att krisen skadar Nobelprisets anseende.

Den 12 april lämnar Sara Danius både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar sin stol. Beslutet att båda lämnar grundar sig i en kompromiss mellan lägren, enligt Anders Olsson.

Den 13 april begär Klas Östergren formellt utträde ur Akademien.

Den 14 april vänder sig över 200 svenska författare i ett upprop mot vad de beskriver som sexism, jäv och maktmissbruk inom Svenska Akademien. I uppropet, som publiceras av GP Kultur, uttrycker de samtidigt sitt stöd för Sara Danius.

Den 16 april anklagar ett hundratal forskare i ett upprop i DN Svenska Akademien för att inte kunna driva institutionen på "ett värdigt och adekvat sätt". I uppropet kräver de också att det förändringsarbete som påbörjades under Danius ledarskap ska återupptas.

Samma dag säger Kjell Espmark till SvD att Horace Engdahl måste lämna sin stol om Akademien ska ha någon framtid.

Den 17 april skjuter Akademien återigen upp sitt planerade pressmeddelande om den aktuella situationen.

Den 18 april meddelar kungen att han ändrar stadgarna i Svenska Akademien så att det blir möjligt att lämna på egen begäran.

Den 19 april begär Akademiledamoten Lotta Lotass utträde ut Akademien. Lotass valdes in 2009 men har inte deltagit i arbetet de senaste två åren.

Visa mer...