Annons

Algeriets arméchef skruvar upp tonläget

Algeriet • Publicerad 18 juni 2019
Expresident Abdelaziz Bouteflika på en bild från 2012 med arméchefen Ahmad Gaïd Salah.
Expresident Abdelaziz Bouteflika på en bild från 2012 med arméchefen Ahmad Gaïd Salah.Foto: Anis Belghoul/AP/TT

Algeriets mäktige arméchef Ahmad Gaïd Salah skruvar upp tonläget mot proteströrelsen i landet och säger att de som är motståndare till militären och dess ledning är "otvivelaktigt fiender till Algeriet".

Trots att den mångårige presidenten Abdelaziz Bouteflika tvingades avgå i april har demonstrationerna fortsatt med krav om förändring av hela regimen.

Annons

I ett tal på tisdagen riktade generallöjtnant Ahmad Gaïd Salah udden mot dem som "medvetet försöker kringgå konstitutionens villkor". Detta kan enligt honom leda till "förstörelsen av den algeriska nationalstatens bas".

– Det är otänkbart att i folkets namn fortsätta med förstörelsen av vad det algeriska folket åstadkommit, det vill säga konstitutionen, säger han.

Många demonstranter har retat upp sig på att mängder av befattningshavare som stod Bouteflika nära ännu sitter kvar, som exempelvis Ahmad Gaïd Salah.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons