Annons
Nyheter

Alice och Adam populärast för nyfödda skåningar

Alice och William fortsätter att vara de mest populära namnen för nyfödda barn i Sverige. I Skåne är dock Adam det populäraste namnet för nyfödda killar.
– Det är alltid ganska långsamma förändringar i toppen, säger Katharina Leibring, namnforskare vid Institutet för språk och folkminnen.
Skåne • Publicerad 31 januari 2019

101 nyfödda flickor i Skåne 2018 fick tilltalsnamnet Alice. 120 nyfödda pojkar fick namnet Adam, enligt 2018 års namnlista från Statistiska centralbyrån (SCB) för nyfödda barn. Tittar man på hela Sverige behåller William sin förstaplats från 2017 och Alice är för tredje året i rad det populäraste namnet för nyfödda flickor.

– Namnen i toppen är stabila, där är det alltid ganska långsamma förändringar. Men vi ser också att Alice och William, trots att de behåller sina förstaplatser, båda har sjunkit i antal gentemot 2017, säger Katharina Leibring.

Annons

En tydlig trend som fortsätter synas i statistiken är att populära namn återkommer i olika variationer, enligt Katharina Leibring. Årets namnraket Lias, som ökar med 170 procent gentemot 2017, är ett exempel på det. Ett annat exempel är andraplacerade Liam, en kortare version av ettan William.

Enligt Katharina Leibring är populärkultur, inte minst engelskspråkig, en tydlig influens på de namn som väljs i Sverige. Hon säger att man gärna vill ha namn som funkar på flera språk.

– Det är en trend just nu. Ett annat återkommande mönster är tregenerationsregeln, att man döper sina barn efter mor- och farföräldrar. Det kan vi se med populära namn som Hugo, Tage och Ture.

Maja, som inte ens var med på topp tio under 2017, rusar upp till en andraplats för flicknamnen. På topp tio tillkommer även Elsa och Alma. På pojkarnas topp tio skedde endast förändringar inbördes, inga nya namn tillkom. I flera län toppar namn som inte tar sig in på topp tio i riket. Dessa är Stella, Ines, Agnes, Freja, Clara, Ellie och Alva för flickorna. För pojkarna är det Olle, Theo och Alfred. (TT)

Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons