Annons
Nyheter

Alla djur avlivade på gård efter Newcastlesjuka

Närmare 30 000 värphöns har avlivats på en gård i Simrishamns kommun efter larm om den smittsamma Newcastlesjukan.
Sydöstra Skåne • Publicerad 8 juni 2019
Den drabbade gården ligger i Simrishamns kommun.
Den drabbade gården ligger i Simrishamns kommun.Foto: Malin Palm

I ett inslag på sajten Lantbruksnytt meddelades på fredagen att gården har spärrats av och sanering pågår. Dock så har myndigheterna valt att inte sätta upp restriktionszoner runt den drabbade gården. Enligt regler inom EU ska drabbade gårdar och omgivande besättningar spärras av vid fynd av Newcastlesjukan.

Smittan har förvisso konstaterats på gården, men eftersom man i laboratorietester inte har kunnat hitta så kallat högpatogent virus som kan orsaka smittspridning har myndigheterna valt att inte fullt ut genomföra de åtgärder som EU-reglerna kräver vid ett utbrott. En restriktionszon hade haft stor påverkar på den svenska exporten av kycklingprodukter.

Annons

I handlingar från länsstyrelsen framgår att gården spärrades av 7 maj. Tre dagar senare fattades beslut om avlivning av värphönsen och destruktion av de ägg som fanns på gården.

YA har varit i kontakt med den drabbade djurägaren som inte vill kommentera händelsen.

Newcastlesjuka är inte farligt för människor, men vid nära kontakt kan människor eventuellt drabbas av ögoninflammation.

Enligt information från Sveriges veterinärmedicinska anstalt, SVA, ska den som misstänker ett utbrott bland sina djur stänga in flocken med fåglar och alla andra fåglar tillhörande samma besättning om det är möjligt. Ingen person, något ägg eller djur som haft kontakt med de misstänkt smittade djuren får lämna anläggningen förrän en veterinär tagit över fallet.

Carl Johan EngvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons