Annons
Nyheter

Analytiker: Jätteorder prestigelyft för Saab

En jätteaffär, med stora intäkter tryggade i åratal framöver. Ordervärdet för Saabs egen del efter jätteaffären tillsammans med Boeing är antagligen upp till 25 miljarder kronor, tror analytiker.
Ekonomi • Publicerad 28 september 2018
Affären förändrar Saab i grunden, enligt vd Håkan Buskhe.
Affären förändrar Saab i grunden, enligt vd Håkan Buskhe.Foto: Jeff Roberson/ ASSOCIATED PRESS / TT

Saabs stora order från det amerikanska flygvapnet tillsammans med flygplanstillverkaren Boeing innebär en helt ny marknadsposition, enligt Björn Enarsson, analytiker på Danske Bank.

– Det stora är att Saab kommer att få intäkter i åratal framöver. Planen som ersätts är 50 år gamla, och nu ska först planen byggas, sedan underhållas, säger han till TT.

Annons

Han tror att ordervärdet för Saab ligger på upp till 25 miljarder kronor över tid – en enorm summa för bolaget, tycker han.

– Det är mer än hälften av vad Saab är värt på börsen nu.

Affären innebär stor prestige – nu är Saab en stor internationell aktör inom sitt område, konstaterar han.

Samarbetet med Boeing och det amerikanska flygvapnet kommer att förändra Saab i grunden, har vd Håkan Buskhe förklarat för TT tidigare och Björn Enarsson håller med.

– Det kommer att förändra Saab på samma sätt som affären med Gripenordern från Brasilien förändrade Saab. Det här är en internationell framgång. Saab är nu ett av två bolag som får leverera skolflyg till majoriteten av västvärlden.

Marknaden har gått och väntat på att affären ska bli klar, och till viss del har börskursen påverkats av förhoppningar om att den skulle gå i lås. Men Björn Enarsson tror att aktien kommer stiga rejält i dag.

– Jag tror att den kommer gå upp med en 5-10 procent, säger Björn Enarsson.

Johanna Cederblad/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons