Anders Teglund turnerar hem till pianoägare

Musik Artikeln publicerades
Anders Teglund är i sommar på hemma-hos-turné hos vänner samt hos vänners vänner och deras bekanta för att lansera sin soloskiva
Foto: Ida Gudmunsson
Anders Teglund är i sommar på hemma-hos-turné hos vänner samt hos vänners vänner och deras bekanta för att lansera sin soloskiva "Björkris I". Pressbild.

Mångsysslaren Anders Teglunds pianoskiva "Björkris I" handlar om livet i en hyresrätt.

I sommar är han ute på hemma-hos-turné hos folk som har akustiska pianon i sina hem.

Musiker, förläggare, filmmakare och författare. Anders Teglund är en mångsysslande kulturarbetare med stor erfarenhet av turnélivet efter åren i bandet Cult of Luna och flera andra band. I sommar är han på turné hos vänner samt hos vänners vänner och deras bekanta med låtarna från skivan "Björkris I" som handlar om vardagen i en hyresrätt.

TT: Vilket är ditt bästa turnéminne?

– Då jag spelade med Cult of Luna åkte vi på en turné till Australien och Nya Zeeland. Den var påkostad i överkant, vi flög mellan varje ort och bodde i hotellrum stora som lägenheter, trots att vi aldrig bett om det. Vi förstod inte hur detta kunde gå ihop ekonomiskt, och det visade det sig inte göra heller. Men där och då levde vi ett låtsasliv med pooler och traktamente i cash.

Ersatte Jackass

Sämsta minnet är när Cult of Luna med mycket kort varsel 2004 fick ersätta pajasarna i Jackass, som då åkte runt och höll cirkus på stora festivaler. Saken var bara den att ingen förrän i sista sekund meddelade publiken att Jackass hade ställt in.

– Vi fick kliva på en festivalscen i Belgien framför 3 000 förtvivlade festivalbesökare, och rulla i gång vår långsamma ångestmetal. Jag såg paniken i ögonen hos de som stod längst fram och inte kunde komma därifrån. Som gage fick vi matbiljetter som räckte till varsin baguette.

Krav: Ett glas vatten

Anders Teglund begär inte mycket av arrangörerna under sin hemma-hos-turné. Han är nöjd så länge där finns ett akustisk piano att spela på och ett glas vatten att dricka. Konserterna är ganska improviserade tillställningar, men han brukar börja med låten "Tre skärbrädor i två lådor".

TT: Vilken är den bästa spelning du har sett?

– När jag var 15 år spelade The Bear Quartet i basketarenan Pontushallen i Luleå, det var en kommunal drogfri spelning på valborgsmässoafton. Det var folktomt så när som några nyktra ungdomar, ordningsvakter och kanske någon kompis till bandet, men de spelade så fruktansvärt bra och visade att varje person som lyssnar är lika viktig även om sammanhanget är udda.

Den kvällen slukades Anders Teglund av en Bear Quartet-värld som blev väldigt formativ för hans musiksmak.

TT: Hur klimatsmart är din turné?

– Väldigt. Jag åker bara tåg, och ett akustiskt piano drar inte ens någon ström. Dessutom manifesterar min hemma-hos-turné ett motstånd mot att kultur kräver konsumtion, stora konserthus och evenemangsstråk. Det vi och klimatet behöver just nu är snarare att vi lägger vår tid på att umgås med vänner i grannskapet. I framtiden måste vi bli bättre på att stanna hemma.

Fakta

Fakta: Sommarens turnéer

Sommar betyder knappast semester för Sveriges musiker. I artikelserien "Sommarens turnéer" pratar vi med band och artister som ska ut på vägarna om konsertminnen, förväntningar och förberedelser.

Visa mer...

Fakta

Fakta: Sommarens turnéer

Född 1983 i Luleå.

Musiker, förläggare, filmmakare och författare. Som musiker har han bland annat spelat med banden Cult of Luna, Mattias Alkberg BD och Convoj. Debuterade tidigare i år under eget namn med pianoskivan "Björkris I".

Skivan är döpt efter bostadsområdet Björkris utanför Kungsbacka, där Anders Teglund bor sedan några år tillbaka. Den handlar om livet i hyreslägenhet och är till stora delar passande nog inspelade i Anders Teglunds egen hyresrätt.

Turnéplan: 24/6 Annika och Pelle Hedeblom, Kungsbacka, 25/6 Maria och Jodie Felle, Trollhättan, 26/6 Jenny Skytte, Göteborg, 27/6 Karin Dalborg och Mikael Löfgren, Björkö (utanför Göteborg), 28/6 Axel och Helena Andén, Stockholm, 29/6 Graham Samuels och Lisa Sander, Bredäng (Stockholm), 30/6 Tobias och Stina Dahlström, Hökarängen (Stockholm).

 

Visa mer...