"Ibland får man puckarna på sig"

Skellefteå var klassen bättre än Färjestad och vann rättvist med 3–1.
Storspel av hemmamålvakten Gustaf Lindvall och Färjestads darriga försvarsspel präglade matchen.
Ishockey • Publicerad 17 september 2019
"Ibland får man puckarna på sig", sade Gustaf Lindvall efter Skellefteås seger mot Färjestad. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Tippade topplaget Färjestad förlorade premiären mot Örebro och det var ett revanschsuget Karlstadlag som kom till spel på bortais.

Men det såg inte mycket bättre ut den här gången.

Efter en darrig matchinledning med mängder av missade passningar från båda håll var det ändå Färjestad som vaskade fram några riktigt vassa målchanser. Men Gustaf Lindvall stod på huvudet och gjorde flera avancerade räddningar.

"Stark laginsats"

– Färjestad är ett väldigt offensivt skickligt lag så det gäller att vara beredd. Ibland kan puckarna studsa lite hur som helst, i dag fick jag de puckarna på mig, sade Skellefteås målvakt som under inledningen av serien är uttalad förstemålvakt medan kollegan Mantas Armalis är under rehabilitering efter en operation.

– Jag tycker att vi gör en väldigt stark laginsats i dag. Vi krigade på bra och steppade upp vårt försvarsspel enormt sista två perioderna. Framför allt i tredje stänger vi ner dem helt.

Lika bra hjälp hade inte målvakten på andra sidan isen.

I Färjestads mål debuterade Arvid Holm och tvingades släppa in sitt första SHL-mål från Joakim Lindström klubba efter 13.59 i öppningsperioden.

Förspelet var Philip Brobergs. Skellefteås 18-årige superlöfte gjorde en mäktig uppåkning, följd av en misslyckad snurrfint. Men han behöll pucken och hittade en omarkerad Lindström bakom målet. Skellefteåstjärnan kunde ostörd åka in framför målet och göra 1-0 för hemmalaget.

I den andra perioden tog Skellefteå över initiativet definitivt. 2-0 kom mitt i perioden genom Tom Pyatt som enkelt kunde lyfta in en retur i powerplay. Kanadensaren har 445 NHL-matcher och 43 mål på sitt cv. Nu kom första fullträffen i SHL.

– Skönt att få göra första målet tidigt på säsongen så att man kommer igång, sade Pyatt, som nu har börjat att anpassa sig till spelet i SHL.

– Jag är lite imponerad över vilket högt tempo det är. Och backarna man har emot sig är väldigt bra.

Sundsvik satte 3–0

3-0 kom efter 16.27 i den andra perioden genom 18-årige Albin Sundsvik som fick stå tämligen ostörd och vispa in passningen från Jonatan Berggren.

I offensiv zon är Färjestad betydligt skarpare och när laget fick numerärt överläge i slutet av mittenperioden kom den helt nödvändiga reduceringen till 1–3 genom lagets vassaste målskytt Michael Lindqvist.

Men målet hjälpte ändå inte.

Färjestad har tippats som en guldkandidat men står fortfarande på noll poäng efter två omgångar med nio insläppta mål.

För Skellefteå ser det ljusare ut. Laget vimlar av talanger och i den här matchen visade man stundtals ett spel som var nästan lika bra som under guldåren.