Annons

Änka skänker enorm konstsamling till Paris

Konst • Publicerad 11 juli 2019
Orsaymuseet i Paris har fått en tilltagen gåva av en amerikansk kvinna. Arkivbild.
Orsaymuseet i Paris har fått en tilltagen gåva av en amerikansk kvinna. Arkivbild.Foto: Remy de la Mauviniere/AP/TT

Den amerikanska änkan Marlene Hays och hennes numera framlidne make Spencer Hays, välkänd affärsman, skänkte för ett par år sedan en enorm konstsamling bestående av totalt 187 verk till Orsaymuseet i Paris.

Nu visar Marlene Hays återigen sin givmildhet genom att donera ytterligare 106 konstverk – givetvis värda ett mångmiljonbelopp – till det franska museet. Bland de många skapelserna finns verk av målarna Henri Matisse, Pierre Bonnard och skulptören Camille Claudel.

Annons

Paret Hays upptäckte den franska konsten vid en Paris-resa på 70-talet. Under sitt äktenskap hade de som vana att ge varandra mästerverk från de stora konstnärerna i födelsedagspresent.

När Spencer Hays fortfarande var i livet lovade han att parets konstsamling – efter deras död – ska skänkas till det franska folket, för att kunna beskådas av konstälskare från hela världen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons