Asllanis hörnor avgörande när Sverige vände

Lettland chockstartade, men klasskillnaden var till slut för stor.
Kosovare Asllanis många hörnor blev avgörande när Sverige inledde EM-kvalet i fotboll med en 4–1-seger på bortaplan.
Fotboll • Publicerad 3 september 2019
Svenskt jubel efter att en av Kosovare Asllanis alla hörnor resulterat i EM-kvalmatchen borta mot Lettland (4–1).Foto: Jonas Ekströmer/TT

Chelseabacken Magdalena Eriksson har en gång sagt att man brukar göra mål på var tolfte hörna. Sverige samlade ihop smått osannolika 22 hörnor borta mot Lettland, och visade dessutom imponerande effektivitet på dem.

Då kunde det bara sluta på ett sätt.

Sverige fick en fin start på EM-kvalet med en helt planenlig bortaseger, 4–1, i kuststaden Liepaja, men det började verkligen inte enligt plan. Den svenska speldominansen var stor redan från avspark, men en lettisk frispark på egen planhalva i den 14:e minuten ställde styrkeförhållandena på ända.

Mål från ingenstans

Den svenska förbundskaptenen Peter Gerhardsson hade på förhand varnat för mittfältaren Karlina Miksone och anfallaren Olga Sevcova, och duon var i högsta grad inblandad i Lettlands 1–0.

Eliza Spruntule slog den långa frisparken, Karlina Miksone vann nickduellen mot Linda Sembrant och Olga Sevcova tryckte in bollen.

– Direkt efter målet samlades vi och sa "ingen stress". Det är lätt att bli frustrerad i en sån situation. Men vi sa att vi skulle hålla oss till matchbilden och spela. Det tycker jag vi gjorde på ett bra sätt, säger Amanda Ilestedt.

Ja, det oväntade målet – Lettland hade fram till tisdagen inte spelat en riktig mästerskapskvalmatch sedan 1994 – skapade vild glädje hos spelare och publik. Men den höll bara i sig i en kvart.

I den 33:e minuten fick Sverige sin dittills åttonde hörna. Kosovare Asllani slog den från vänster och Sembrant revanscherade sig genom att nicka in kvitteringen. Målet följdes av viss förvirring, då domaren blåste av och verkade döma bort målet. Men efter en kort stunds palaver ändrade hon sig och godkände 1–1.

– Det blev en konstig situation, hon ville ha hands och straff tror jag, säger Amanda Ilestedt.

– Vi blev väldigt förvånade men hon ändrade sig som tur var.

Janogyeffekt

Nästan hela matchen tillbringades på Lettlands planhalva, med svenskt bollinnehav. I den 50:e minuten gav övertaget också ett ledningsmål, och det var väldigt likt Sveriges första: Kosovare Asllani slog en ny hörna från vänster, och på nytt var det en svensk mittback – Amanda Ilestedt den här gången – som hittade rätt.

Sju minuter senare byttes Piteås Madelen Janogy in i stället för Lina Hurtig, och det gav resultat omedelbart. En minut efter bytet blev Janogy nerdragen i straffområdet och Caroline Seger placerade säkert in 3–1 på straff.

Med en halvtimme kvar var det så dags för en ny Asllanihörna att ge utdelning. Den här gången behövde CD Tacón-proffset inte någon medspelare till hjälp utan fick i stället se målvakten Marija Ibragimova boxa in den hårt skruvade hörnan i eget nät.

"Det är väldigt många"

– Skönt att göra tre mål på hörnor, lite det som symboliserar matchen. De krymper ytor, stänger centralt och ligger med elva spelare i egen box i stort sett. Då får vi gå runt på kanterna vilket gör att vi får många hörnor. Tydligen fick vi 22 hörnor, det är väldigt många.

TT: Har du slagit så många hörnor i en match tidigare?

– Det var länge sedan. Några år sedan, med PSG i franska ligan – där fick man slå ganska många.

Att inleda med en seger var särskilt viktigt för svensk del, eftersom den på förhand tuffaste konkurrenten i gruppen, Island, har startat EM-kvalet med två segrar.