Azerbajdzjan garanterar Mchitarjans säkerhet

Fotboll Artikeln publicerades
Henrich Mchitarjan, till höger, missar Europa League-finalen mot Chelsea. Arkivbild.
Foto: Rui Vieira/AP/TT
Henrich Mchitarjan, till höger, missar Europa League-finalen mot Chelsea. Arkivbild.

Henrich Mchitarjan åker inte med Arsenal till Europa League-finalen i Baku nästa vecka, i oro över att något illa kan hända.

Värdlandet Azerbajdzjan försäkrar däremot den armeniska mittfältstjärnans säkerhet.

Sedan 1990-talet har Armenien och Azerbajdzjan legat i våldsam strid kring området Nagorno-Karabach i södra Kaukasus. I kölvattnet av konflikten är armenier förbjudna inresa i Azerbajdzjan, om inte myndigheterna gör undantag.

Arsenals armeniska mittfältsstjärna Henrich Mchitarjan missade tidigare under Europa League-säsongen gruppspelsmatchen borta mot Karabach i Baku. Mchitarjan åkte inte med Londonlaget med risk för sin egen säkerhet.

Om drygt en vecka, den 29 maj, spelar Arsenal Europa League-final mot Londonrivalen Chelsea i Baku. Och samma scenario har uppstått kring den armeniska mittfältsstjärnan.

"Väldigt synd"

På tisdagen meddelade Arsenal att 30-åringen, som varit ordinarie stora delar av säsongen, inte följer med laget den här gången heller.

"Vi har grundligt undersökt alla möjligheter för att 'Micki' ska kunna vara en del av truppen, men efter att ha pratat med 'Micki' och hans familj har vi tillsammans kommit fram till att han inte reser med oss", skriver klubben på sin webbplats och tillägger:

"Vi tycker att det är väldigt synd att en spelare missar en europeisk final på grund av omständigheter som dessa, eftersom det är något som händer väldigt sällan i en fotbollskarriär."

"Ska inte blandas ihop"

Azerbajdzjans idrottsminister sade nyligen att det inte skulle bli några problem om Mchitarjan valde att spela finalen. Senare under tisdagen kom landets myndigheter med en ny säkerhetsgaranti.

– Trots den svåra relationen mellan Azerbajdzjan och Armenien kan Henrich Mchitarjan spela Europa League-finalen i Baku, säger Lejla Abdullajeva, talesperson för det azeriska utrikesdepartementet, och fortsätter:

– Armeniska idrottare har redan deltagit i flera större evenemang som arrangerats i Azerbajdzjan. Idrott och politik ska inte blandas ihop.

Fakta

Fakta: Konflikten i Nagorno-Karabach

Efter Sovjetunionens kollaps 1991 hamnade Azerbajdzjan och Armenien i krig om Nagorno-Karabach.

En vapenvila ingicks 1994, men konflikten är inte löst och striderna har fortsatt att blossa upp.

Området tillhör formellt Azerbajdzjan, men majoritet av de 150 000 invånarna är armenier.

I realiteten fungerar området som en självständig stat under Armeniens beskydd.

Staten har inte erkänts internationellt, inte ens av Armenien.

Källa: Utrikespolitiska institutet.

Visa mer...